4 tipy na bežkárske trate na strednom Slovensku

Sviatky nám už tradične pridali nejaké tie kilá navyše a ideálny spôsob na ich vyšportovanie sú bežky.

Foto: Shutterstock


Bežkovanie je dokonalý pohyb pre telo. Komplexné precvičenie vás dobre nakopne do nového roka a na stredné Slovensko to je z jeho všetkých kútov blízko. Poďte teda objaviť čaro bežeckého lyžovania v srdci našej domoviny.

Osrblie, zelená trasa

Foto: Za horami, za dolami

Vitajte v Osrblí, kde zelená bežecká trasa ponúka úchvatné zimné dobrodružstvo v pokojnom prostredí. Táto 3 km dlhá trasa je ideálna pre všetkých bežkárov bez ohľadu na úroveň skúseností. Okruh začína na svahu Lúčky a pokračuje ďalej lesom smerom do doliny Anderlová. Na približne 1,5 km sa otáča a vracia naspäť popod hornú trasu a mostíkom späť na štart. Nezabudnite dodržiavať prevádzkový poriadok.

Dĺžka: 2,5 km

Skalka, južný okruh

Foto: Mária Sklenárová, Banskobystrický kraj turizmus

Južný okruh ponúka bežkárom s voľným aj klasickým štýlom jedinečnú príležitosť objaviť okolitú prírodu a pohodlné bežkárske trasy. Prevedie vás cez malebné lesy v Kremnických vrchoch a otvorí výhľady na panorámu tunajšej krajiny Krížnej a Nízkych Tatier. Najpopulárnejší bežecký okruh na Skalke má stredne ťažkú náročnosť a v polovici trasy vás poteší občerstvenie na chate Hostinec, ktorá je otvorená spravidla cez víkendy. Trasu je ideálne začať Pod čerešňou/Zolova chata, cez Hostinec až na Skalku.

Dĺžka: 16,5 km

Čertovica, na vyhliadku okolo líšky

Foto: Adriana Lazaňová, Banskobystrický kraj turizmus

Sedlo Čertovica v Nízkych Tatrách ponúka ideálne podmienky na vytvorenie bežkárskych tratí. Vďaka svojej nadmorskej výške máte počas zimy garanciu prírodného snehu. So svojou výbornou polohou je dostupná z Horehronia aj z Liptova. Počas bežkovania na vás čakajú výhľady na Horehronie, Vysoké a Nízke Tatry. Vstup na trate je spoplatnený sumou 2 € na deň.

Dĺžka: 4,3 km

Okruh z Lomu nad Rimavicou na Čierťaž

Foto: Martin Veselovský

Tento okruh očarí najmä nadšencov backcountry bežkovania vo voľnej prírode. Do tela si dáte na takmer 6 km dlhom bežkárskom okruhu, ktorý začína za obcou Lom nad Rimavicou. Zavedie vás až na Čierťaž, odkiaľ uvidíte zasnežený hrebeň Nízkych a Vysokých Tatier. Ak je nedostatok snehu, trasa má len voľne prešľapanú stopu a vedie k pamätníku jednej z najväčších povojnových leteckých katastrof v Československu.

Dĺžka: 5,5 km

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET