Merész kerékpártúra a Vág mentén

A Vág menti kerékpárút végig követi Szlovákia leghosszabb folyójának vonalát. Ha teljesen elkészül, Liptóból egészen a Duna-torkolatig tekerhetünk majd végig.

Fotó: Shutterstock
Bár a Vág menti kerékpárút befejezésére még várni kell, egy hozzávetőleg 150 kilométeres, négy megyét is érintő szakasza már most is használható.

Fotó: Shutterstock

Kezdésnek érdemes megcélozni a Nagyszombat megyei, 20 ezer lakosú Galgócot. Útközben a Sĺňava víztározó napsütötte partján kerekezhetünk, de megállhatunk akár Szlovákia leghíresebb fürdővárosában, Pöstyénben is. A Püspöki-csatornán átívelő vashíd Trencsén megyébe vezet át minket. Itt egy kis kitérőt téve kellemes pihenőt tarthatunk a vágújhelyi Zelená Voda Üdülőközpontban. A vízparti szusszanás után történelmi emlékhelyek, a beckói és a trencséni vár, valamint az ország legrégebbi zarándokhelye, a Trencsén melletti Szkalka (Skalka) vár ránk. Innen csak egy kőhajításnyira találhatók a Nagysziklán (Veľká Skalka) épült apátság romjai. Dubnica városát elhagyva balra oldalt Oroszlánkő szirtjeiben (Vršatské bradlá) gyönyörködhetünk.

www.youtube.com

Manini-hasadék, Vágbesztercei vár {Manínska tiesňava, Považský hrad}

Tartsunk rövid pihenőt Lednické Rovne településen s látogassunk el a helyi kastélyba. Vágbesztercén több megállót is beiktathatunk: a helyi vagy a hricsói vár mellett a környező természet is pazar látványt nyújt, a Maníni-szurdok és a Szujó-hegység sziklái pedig egészen varázslatosak.

Fotó: Shutterstock

Szlovákia negyedik legnagyobb városának, a 80 ezer lakost számláló Zsolnának az egyik legfőbb vonzereje a múltjában rejlik, a budatini várat és hatalmas parkját nem szabad kihagyni. Zsolnán a kerékpárút elágazik: a kék jelölésű letérő a a 23 kilométerre található Karásznóba (Krásno nad Kysucou) vezet. Ha viszont inkább egy történelmi emlékhely felé vennénk az irányt, válasszuk a zsolnai vízierőmű melletti kavicsos utat, amelyen a sztrecsényi várhoz juthatunk el. A 70 kilométer hosszú piros jelölésű út megtételével pedig – a terhelyi-árvai kerékpárútra rácsatlakozva – Zákamenné községből a lengyelországi kerékpárutak is elérhetők.

Fotó: Shutterstock

A Vág menti kerékpárút számokban

Jelenlegi hossza: több mint 166 km
Tervezett hossza: 265 km
A legalacsonyabb pontja: 138 m
A legmagasabb pontja: 364 m
Jelenlegi kezdő- és végpontja: Galgóc és Sztrecsény
Jelölése: piros
A kerékpárút száma: 002
Az érintett megyék száma: 4 (Nagyszombati, Nyitrai, Trencséni, Zsolnai)
Az útfelület: aszfaltozott, kikövezett


AMI MÉG ÉRDEKELHET