Vitajte v bielom pekle

Deväťsto kilometrov severne od Helsínk a ešte 300 kilometrov severne od polárneho kruhu leží obec s názvom Ivalo. Dvesto dní v roku s teplotou pod bodom mrazu robí toto miesto ideálne pre najväčšie stredisko testovania zimných pneumatík na svete. A zaslúžene sa volá „biele peklo“.

Foto: Nokian

Fínsky výrobca pneumatík Nokian testuje v bielom pekle pneumatiky na tie najextrémnejšie situácie. V Ivale majú niečo, čo žiaden počítač nenasimuluje: dokonalé zimné podmienky. O tom, či sa predpoklady výrobcu napĺňajú v praxi, sa tu ročne presvedčí viac než 20 000 pneumatík, na ktorých sa najazdí vyše 40 000 kilometrov.

Najväčšie testovacie centrum zimných pneumatík na svete

www.youtube.com

White Hell – Where The Champions are made

Ivalo má skutočne pôsobivé čísla. Obec ležiaca ešte 300 kilometrov severnejšie než domov Santa Clausa, Rovaniemi, má ruskú hranicu len 30 kilometrov na východ. Na 700 hektároch tu nájdete 30 testovacích tratí, ktoré hojne využíva nielen Nokian, ale aj poprední výrobcovia áut v Európe. Celý objekt je oplotený, aby sa na trati náhodou neobjavil zatúlaný sob a už tri desaťročia sa tu preháňajú autá, kamióny či dokonca traktory so zvíreným snežným prachom za sebou. Nokian tu vynašiel prvú zimnú pneumatiku pre traktory na svete a neúnavne tu jazdí viac než pol roka, hoci v zime tu mnoho dní slnko nevyjde ani nad obzor. Od výroby prvej zimnej pneumatiky Nokianu v roku 1934 uplynul už dlhý čas, ale firma si zakladá na svojom dôslednom výskume aj naďalej. Aby zabezpečili ešte kontinuálnejšie porovnávacie podmienky, vybudovali tu aj 700 metrov dlhú krytú budovu s ľadovým povrchom, aby sa dali robiť opakované testy za úplne identických podmienok.

Pneumatiky Nokie

Foto: Nokian

Ak vám slovo Nokian skôr evokuje začiatky mobilným telefónov, nie ste úplne mimo. Nokian renkaat znamená v preklade „pneumatiky Nokie“. V začiatkoch Nokianu nájdeme firmu na výrobu celulózy. Prvú pneumatiku vyrobili v roku 1932. V roku 1967 sa firma spojila s Nokia Corporation. V roku 1988 sa už Nokia sústredila len na telekomunikácie, a preto bola založená samostatná spoločnosť Nokian Tyres Limited. Hoci fínska firma je verejne obchodovateľná na berlínskej burze, jej najväčším minoritným akcionárom je európska pobočka japonskej firmy Bridgestone. Nokian nie je najväčšou, no je najziskovejšou zo všetkých hlavných značiek výrobcov pneumatík, predbehujúc Bridgestone, Michelin aj Continental. Nokian vyrábal 80 % svojich pneumatík v Rusku. Ale po invázii na Ukrajinu sa nakoniec rozhodli ruský trh opustiť, predali svoje tamojšie podniky miestnym firmám a oznámili 650-miliónovú investíciu do nového podniku v Rumunsku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET