Bolognában is dől a torony, már majdnem olyan, mint a pisai

Már több, mint 900 éve bírja, de most aggasztó a viselkedése.

Bologna
Fotó: Shutterstock

Bár évek óta figyelemmel követik a bolognai ikertornyok stabilitását, ám két utóbbi beavatkozás után most kifejezetten aggasztó jeleket mutat a magasabbik torony kilengése. Egyelőre különféle szenzorokkal hallgatják a torony neszeit, hogy kiderüljön, vajon hol csikorog, esetleg törik, és mennyire leng.


Bologna északi városának egyik legfőbb látványossága, a 12. században épült Garisenda-toronynál furcsa mozgásokat érzékeltek szenzorok segítségével a helyi egyetem munkatársai.

www.youtube.com

A Bologna preoccupa la Torre Garisenda, in corso monitoraggi

A 48 méter magas Garisenda-torony Bologna ikertornyai közül a magasabbik, melyet még 1109 és 1119 között építettek fel. Az idő vasfoga viszont a történelmi épületet is megviselte, jelenleg ugyanis négy fokos dőlésszöget zár be a földdel – mely pusztán egyetlen fokkal kevesebb, mint a híres pisai ferde torony dőlésszöge – hívja fel a helyzet komolyságára a figyelmet a Euronews.

Fotó: Shutterstock

Bologna tornyai

Társa, az Aniselli-torony egyelőre jól tartja magát, de az aggályos fejlemények miatt a héten a Garisenda-torony környéke mellett az Anisellit is lezárták a helyi hatóságok. A lezárásokra azért is volt szükség, hogy az egyetem kutatói a rezgések vizsgálásán keresztül fel tudják mérni, mekkora veszély fenyegeti az épületet – ezt pedig a forgalom befolyásolni tudja.

A kutatók olyan akusztikus érzékelőket helyeztek el a toronynál, melyek ki tudják mutatni az esetleges törések, illetve repedések hangját, valamint egy ingát is felszereltek annak érdekében, hogy követni tudják a mozgásokat.

Erről olvastál már? Olyan, mint Velence, csak tömegek nélkül

Fotó: Shutterstock

A tornyot egyébként még a 14. században 10 méterrel meg is rövidítették, mert attól tartottak, hogy nem fogja bírni a súlyt. Azóta persze több felújításon esett át, 2019-ben például acélszalagokkal, 2022-ben pedig habarcsinjekciókkal erősítették meg.

Lucia Borgonzoninak, az olasz kulturális minisztérium államtitkárának elmondása szerint az olasz kormány ötmillió eurós támogatással mentené meg Bologna ikonikus épületét, melyet az EU által finanszírozott NRRP-alapból különítenének el az ügy érdekében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET