Bordeaux, a világ borfővárosa

Nem mellesleg kulturálisan sem kell szégyenkeznie.

palota
Fotó: Shutterstock

Talán sokakat meglep, de Párizst leszámítva Franciaországban Bordeaux büszkélkedhet a legtöbb világörökségi helyszínnel. Bájos utcák, hatalmas terek, lenyűgöző épületek és persze világhírű borok várják a látogatókat ebben a varázslatos hangulatú városban.

A franciaországi Aquitánia régió tipikus francia sármmal és a legjobb borokkal fogadja a turistákat. A legjobb jelző nem túlzás, hiszen ezek a borok külön kategóriát képviselnek. Nevüket a termőhelyükről, a régió központi városáról, Bordeaux-ról kapták, ahol már 2000 éve készítenek bort.

A művészetek városa

Fotó: Shutterstock

Az évszázadok során Bordeaux a francia borkultúra szinonimája lett, de korántsem csak a bor városa, hanem legalább ennyire a művészeteké is. A nagy múltú város rendkívül gazdag 18. századi történelmi és művészeti emlékekben, óvárosa 2007 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A több mint 18 négyzetkilométernyi védett területen a klasszikus és neoklasszikus stílusú Port de la Lune (Hold kikötője) városrész kihagyhatatlan látványosság. Bordeaux évszázadokon át virágzó kereskedelmet bonyolított le elsősorban a brit szigetekkel és Németalfölddel, történelmi és gazdasági fontossága 2000 éve töretlen, hiszen napjainkban is materiális és kulturális értékek cseréjének helyszíne.

A középkor legokosabb asszonya

A város legrégebbi temploma a 10-11. századból származó, román stílusú Saint-Seurin-bazilika, amelyet egy 4. századi keresztény temető fölé építettek. Kriptájában a „hosszú hajú királyokként” is emlegetett frank uralkodók, a Meroving-dinasztia tagjai nyugszanak. Az eredetileg román, majd gótikus stílusban átépített, lenyűgöző méretű Szent András-székesegyházat (Cathédrale Saint-André de Bordeaux) 1096-ban maga II. Orbán pápa szentelte fel. A katedrális több fontos történelmi esemény helyszíne volt, többek között itt között házasságot VII. Lajos francia király a középkor egyik leggazdagabb és legokosabb asszonyával, Aquitániai Eleonórával. (Aki élete során két ország királynéja is volt, először Franciaországé, majd második házassága révén Angliáé.)

Séta a vízen

Fotó: Shutterstock

Bordeaux egyik ikonikus látnivalója a Place de la Bourse – azaz a Tőzsdetér. A Garonne folyó melletti tér a 18. századi klasszikus francia építészet legreprezentatívabb alkotása. Két oldalát a Tőzsdepalota és a Vámpalota szegélyezi. A tér szökőkútján látható szobrok közül az egyik a művészet és a kézművesség istennőjét, Minervát, a másik pedig Merkúrt, a kereskedők, az utazók és a tolvajok védelmezőjét ábrázolja. A tér a Garonne folyó felé nyílik, előtte egy néhány centiméter mély, hatalmas vízfelület, a Miroir d’eau (Víztükör) található, amelyben a nyári hónapokban egy hűsítő sétát is tehetünk. A tértől jobbra, a Garonne folyásával ellentétes irányban látható a Pont de Pierre, egy 17 árkádos kőhíd, melyet 1810-ben Napóleon parancsára építettek.

Minden borút élményekhez vezet

Fotó: Shutterstock

Bordeaux környékén elképesztő nagy területen, több mint 120.000 hektáron (1200 négyzetkilométer!) termesztenek szőlőt, a helyi pincészeteket pedig 52 különböző borút köti össze. Bármelyik borúton indulunk el, biztos, hogy felejthetetlen élményekben lesz részünk. Ha pedig a borkóstolók alkalmával már elegendő gyakorlatot szereztünk, keressük fel a Bacalan negyedben található bormúzeumot, a Cité du Vin-t, hogy tudományos szempontból is megismerkedhessünk a világ leghíresebb boraival. A szőlőtőkét formázó, futurisztikus épületet a legmodernebb technikával szerelték fel, és mivel Bordeaux okosváros is, a kiállítások megtekintésében mesterséges intelligencia segíti a látogatókat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET