Ahol a kerítés is csokiból van: Brüsszel

Meg sörből. A sörről se feledkezzünk meg!

Brüsszeli csoki
Fotó: Shutterstock

Akik még soha nem voltak Brüsszelben, hajlamosak azt gondolni, hogy ott minden a politikáról szól. Ez azonban ugyanúgy hamis elképzelés, mint ahogy sok más képzettársítás is a belga fővárossal kapcsolatban. Brüsszel ugyanis egy jól szervezett, barátságos, élhető város, ahol nemcsak elképesztő épített örökséget, képzőművészeti értékeket és gyönyörű parkokat találunk, hanem különleges sörféléket és isteni csokoládét is.

​Atomium

Az Atomium Brüsszel egyik legnépszerűbb látnivalója. A gömb alakú, lenyűgöző szerkezet egy 165 milliárdszoros nagyítású vasmolekulát ábrázol. Az Atomiumot még az 1958-as brüsszeli világkiállításra építették, ám népszerűségéből azóta sem veszített. A kilenc gömböt húsz cső köti össze, a turistákat a középső csőben közlekedő lift a legfelső gömbbe szállítja, ahonnan körpanoráma nyílik a városra és környékére. Az Atomiumban az 1950-es éveket bemutató retrokiállítás a legizgalmasabb, de tudományos programokon is részt vehetünk.

www.youtube.com

The Atomium - Brussels most popular landmark | DW English

​La Grand-Place: a város szíve

Aligha van olyan turista Brüsszelben, aki ne fordulna meg a város híres főterén, amely az UNESCO világörökség része. A tér domináns épülete a gótikus városháza, melyet a céhek székházai vesznek körbe – természetesen nem hiányzik a sörfőző céh palotája sem, mely múzeumként működik. Az örökké nyüzsgő tér nemcsak a turisták, hanem a helyiek körében is nagyon kedvelt, a fiatalok pedig hétvégenként itt gyűlnek össze, hogy kezükben egy korsó sörrel megvitassák az élet nagy kérdéseit.

Fotó: Shutterstock

​Manneken Pis

A Grand-Place-tól pár lépésnyire található Brüsszel egyik jelképe, a Manneken Pis. A kb. fél méter nagyságú bronzszobor egy kisfiút ábrázol, aki egy szökőkútba pisil – általában vizet, de különleges alkalmakkor például sört vagy bort. A szobrot sokszor öltöztetik jelmezbe, a Manneken Pis ruhatárában már csaknem 1000 ruha van.

Sörmúzeum (Beer Museum)

A Grand-Place 10. szám alatt, az egykori tőzsdepalota épületében található sörmúzeumban régi tartályok, antik porcelánok és egy 18. századi fogadó kellékei illusztrálják azt, amit belga sörkultúrának nevezzük. Természetesen a kóstoló itt sem maradhat el, a 104 belga sörfőzde összefogásával létrehozott múzeumban ugyanis egy söröző is működik.

www.youtube.com

Beer culture in Belgium

​Delirium – a világrekorder bár

Ha Brüsszelben járva szeretnénk egy jó sört meginni, akkor a Deliriumban a helyünk. A sörbár részből áll, egy beszélgetésre alkalmas, hangulatos kocsmából, valamint egy klubból, ahol a bulin van a fő hangsúly. A Delirium 2004-ben bekerült a Guinness rekordok könyvébe – itt kínálják ugyanis a világon a legtöbbféle sört. Az itallapon 2000 féle sör található, és előre szólunk, hogy nehéz lesz választani!

Csokoládémúzeum

A sör mellett Belgium másik világhírű terméke a csoki. A kiváló minőségű belga csokoládét napjainkban is kézzel, kis műhelyekben állítják elő a „chocolatier” néven ismert csokoládémesterek. Brüsszelben rengeteg chocolatier működik, jellegzetes termékeik az ezerféle formájú és ízesítésű pralinék, de szinte nincs is olyan dolog, amit ne tudnának elkészíteni csokoládéból. Különféle figurákat, medálokat, virágokat, csipkét, házakat, sőt, még kerítést is vehetünk csokiból.

A Grand-Place-tól a Manneken Pis felé sétálva érdemes megállni a Choco-Story múzeumban (Musée du Cacao et du Chocolat de Bruxelles), ahol megismerhetjük a csokoládé történetét. A multimédiás múzeumban a virtuális valóságba (VR) csöppenve megfigyelhetjük, hogy a kakaóbab hogyan alakul át csokoládévá. A fizikai valóságba visszatérve pedig megnézhetünk egy csokoládémesteri bemutatót, és természetesen kóstolón is részt vehetünk.
AMI MÉG ÉRDEKELHET