Srdce slovenskej kuchyne: bryndza

Tento výnimočný syr, je viac ako len ingrediencia. Je to symbol slovenskej kuchyne.

Foto: Pixabay / Andrea

Bryndza, ako ju poznáme dnes, má svoje korene v 14. storočí, kedy sa recept na jej výrobu postupne šíril medzi karpatskými pastiermi, ktorí na naše územie prišli z dnešného Rumunska. U nás sa jej príprava zdokonaľovala a získavala postupne všetky elementy chuti a textúry, ako ju poznáme dnes. Pôvodná slovenská bryndza je vyrobená z ovčieho mlieka. Výroba bryndze sa odvíja od rytmu prírody, kde každé obdobie roku prináša svoje špecifické charakteristiky, ktoré ovplyvňujú jej konečnú chuť.

Bryndza na zdravie

Bryndza nie je len chutná, ale je aj zdravá. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vápnika a najmä - probiotických kultúr. Tieto nutričné hodnoty podporujú zdravie kostí, tráviaceho systému a prispievajú k lepšiemu imunitnému systému. Jej nízky obsah laktózy tiež znamená, že je ľahšie stráviteľná pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Probiotické kultúry pomáhajú zdravým baktériám v našom tráviacom trakte a všetci doktori vám dosvedčia, že zdravé črevá znamenajú zdravé celé telo.

Bryndza a slovenské regióny

Foto: Unsplash

Bryndza je neoddeliteľne spojená s určitými regiónmi Slovenska. Najmä v oblastiach ako sú Liptov, Orava a Spiš, kde má pasenie oviec hlboké historické korene, sa výroba bryndze stala súčasťou miestnej identity. Tieto regióny sú známe svojimi unikátnymi metódami výroby, ktoré dodávajú bryndzi špecifický charakter. Rovnakú bryndzu teda neochutnáte na salaši na Orave, ako povedzme na Spiši. A kým skutočná pravá bryndza je k dispozícii „keď sa ovečky na pašu vyženú“, v obchodoch sa aj počas zimy môžeme uspokojiť s priemyselne vyrábanými výrobkami.

Bryndza v kuchyni

Slovenská kuchyňa je nesmierne bohatá na recepty, ktoré využívajú jedinečnú chuť bryndze. Medzi najznámejšie patria bryndzové halušky, pirohy a bryndzové nátierky. Tieto jedlá ukazujú, ako je bryndza všestranná a ako dokáže obohatiť každý recept svojou výraznou chuťou. Vyskúšať môžete aj demikát (bryndzovú polievku), šaláty posypané kúskami bryndze, alebo pridajte bryndzu na takmer akékoľvek zemiakové jedlá a zvýšite vaše kulinárske zážitky o level vyššie.

Ovčia, kravská, májová

Bryndza môže byť vyrobená z ovčieho alebo kravského mlieka, pričom každý typ má svoje jedinečné vlastnosti. Ovčia bryndza je typická svojou intenzívnejšou chuťou a krémovou textúrou, zatiaľ čo kravská bryndza je jemnejšia a má menej výrazný charakter. Májová bryndza, vyrábaná zo surového mlieka počas mája, je obzvlášť cenená pre svoju čerstvosť a bohatú chuť.

Ako si vybrať kvalitnú bryndzu

Pri výbere bryndze je dôležité venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým aspektom. Je dôležité pozerať na farbu, konzistenciu a vôňu. Kvalitná bryndza by mala byť rovnomerne biela, s jemnou, ale pevnou textúrou a čistou, mierne kyslou vôňou. Taktiež je dôležité zvoliť bryndzu s ochrannou známkou pôvodu, čo zaručuje jej autentickosť a kvalitu.

Foto: Pixabay / Andrea

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET