Ahova soha nem szeretnél szükségből lejutni: bunker a Csepel Művek alatt

Látogatható, és nincs is olyan rossz formában: világháborús óvóhely Csepelen.

Fotó: Facebook

A csepeli acélgyár alatt egészen tűrhető állapotban őrizték meg a második világháborús bunkert, amit tényleg használtak túlélésre a helyiek. Ma szerencsére csak vezetett túra keretében látogatható a filmdíszletnek is beillő anakronizmus.

A légitámadások alatt 17 helyiségben bújhattak el a Csepel Művek alatt az ott dolgozók. Ezek az óvóhelyek még most is léteznek, egy termet ma is eredeti, ép állapotában meghagytak, hogy különleges „történelemóra" keretében bejárhassuk a területet.

​Ahol megállt az idő

Fotó: Facebook

Azta...

A Budapest Scenes által szervezett programon hetente 2 alkalommal (péntek 19:00 és szombat 11:00) lehet részt venni, amely során Magyarország valaha volt legnagyobb ipartelepének, az egykori Weiss Manfréd Acél- és Fémművei Rt.-nek második világháborús időszakát mutatják be egy 200 nm-en berendezett óvóhelyen.

2 vagy 4 óra a föld alatt

Fotó: Facebook

A túra rövidebb és hosszabb verzióban (2 vagy 4 órás) mutatja be a telep föld alatti részét. A 2 órás program során csak a (berendezett) 2-es bunkert látogathatjuk meg, míg a 4 órás séta a 3-as és a 9-es bunker bejárását is tartalmazza, és ekkor a gyárban történt második világháborús eseményeket is bővebb formában mutatják be. Érdekesség, hogy a 9-es bunker zenekari próbateremként működik ma a mindennapokban, így oda alapvetően csak zenészek léphetnek be, de a 4 órás programban oda is benézhetünk.

A séta előtt egy igen hosszú, kinyomtatott történeti hátteret bemutató tanulmányt kapnak a látogatók, amit érdemes elolvasni már a túra előtt, de azok is érteni fogják az előadást és a levetített dokumentumfilmeket, akik nem készülnek fel. A dokumentumfilmek nemcsak az akkori háborús környezetet mutatják be a Csepel Művek területén, hanem túlélők is beszámolnak az emlékeikről, hogyan élték túl a bunkerben ezt az időszakot.

És egy kis "kedvcsináló"

youtu.be

Bunkertúra a Csepel Művek területén
AMI MÉG ÉRDEKELHET