Burjátföldről Pekingbe a Transzmongol vasúton

Sivatag, sivatag, egy kis urbanizmus, aztán sivatag... Meg barlangszobrászat!

Fotó: Shutterstock

Az Oroszországot átszelő Transzszibériai vasútról szóló cikksorozatunkelső, második és harmadik részében a világ leghosszabb vasútvonalának legérdekesebb állomásait mutattuk be, Moszkvától egészen Vlagyivosztokig. A végállomásra érve azonban nem kell feltétlenül befejeznünk az utazásunkat! A jó hír az, hogy a Transzszibériai vasútvonalhoz két fontos déli ág is kapcsolódik – az Ulánbátoron át vezető Transzmongol, valamint a Transzmandzsúriai vasút – amelyeken egészen Pekingig eljuthatunk. Most a transzmongol vonalon teszünk egy képzeletbeli utazást.

A legendás Transzszibériai vasútvonal egyik legizgalmasabb mellékága az 1950-es években épített Transzmongol vasút, amely az oroszországi Burjátföld fővárosában, Ulan-Udéban, az 5640-es kilométerkőnél kanyarodik dél felé, és veszi az irányt Mongólián keresztül Kína felé.

www.youtube.com

Trans-Mongolian Railway | Mongolia [Part 1]

Csak ráérős utazóknak

Ez a legrövidebb vasúti összeköttetés Moszkva és Peking között, az orosz fővárostól számítva az útvonal teljes hossza 7621 km. Az utazás időtartama hat napot vesz igénybe, és főleg Mongóliában lassú az előrehaladás. Ebből rögtön látszik, hogy a transzmongol ág elsősorban azoknak lehet vonzó, akiknek bőven van idejük a vasútvonal menti városok felfedezésére. Cserébe viszont garantáltan egyedi élményeket, ismeretlen egzotikumokat kínál a Góbi-sivatagon áthaladó vasútvonal.

Ulánbátor

Fotó: Shutterstock

A vonat utolsó oroszországi állomása Nauski, majd a Szelenge folyó mentén haladva jut el az első mongóliai városba, Süchbátarba, ahol két órát várakozik, mielőtt folytatná az útját Ulánbátorba. Mongólia fővárosa évszázadok óta a Kína, Oroszország és Európa közötti kereskedelmi útvonalak jelentős állomása. A várost 1639-ben alapították nomád buddhista településként, és 28-szor változtatta a helyét, mielőtt 1778-79-ben felépült a Tola és a Szelbe folyók összefolyásánál. Ulánbátor kiemelkedő nevezetessége a Gandan (Örömteli) lámakolostor, amely még a szocializmus évei alatt is működhetett. Mindenképpen érdemes megtekinteni a Palotamúzeumot, amely egykor Mongólia utolsó uralkodója és egyben főpapja, Bogdo kán téli palotája volt. A palotakerttel együtt 1893–1903 között alakították ki az épületegyüttest, melyből hat buddhista templom és egy lakóház maradt fenn. A Természetrajzi Múzeum legnépszerűbb látnivalója a Góbi-sivatagban kiásott két hatalmas dinoszaurusz-csontváz, míg a Szépművészeti Múzeumban tradicionális és újkori mongol művészeti alkotások tekinthetők meg.

Jünkang-barlangok

Fotó: Shutterstock

A mongol-kínai határt a Góbi-sivatagban található Zamyn-Üüd és Erenhot (a menetrendekben Eren vagy Erlian néven is előfordul) városok között lépi át a vonat, majd bő 400 kilométert megtéve keresztezi a Kínai Nagy Falat. Kína területén a Transzmongol vasútvonal egyik legjelentősebb állomása a több mint hárommillió lakosú Datong, melynek közelében egy kihagyhatatlan látványosság található. A 252 barlangból álló Jün-kang barlangrendszer a sziklába vájt építészet bámulatos példája, Kína három ősi buddhista szobrászati helyszínének egyike. Ősi kínai buddhista templomokat és összesen több mint 51.000 Buddha-szobrot tekinthetünk meg itt. A látvány csakugyan lélegzetelállító, nem véletlen, hogy a Jünkang-barlangok 2001-ben felkerültek az UNESCO világörökségi listájára.

Datong és Peking között a vonat több mint 20 kilométeren keresztül halad a Kínai Nagy Fal közelében, amelyre több helyről is fantasztikus kilátás nyílik. A Transzmongol vasút végállomása a Kínai Népköztársaság fővárosa, Peking, melyet a Transzmandzsúriai vasútról szóló cikkünkben mutatunk be.

AMI MÉG ÉRDEKELHET