CESTA KÁVY: ZO STROMU AŽ DO VAŠEJ ŠÁLKY

Káva je najčastejším životabudičom na slovenských cestách. Kým si však doprajete kofeínovú vzpruhu, precestujú kávové zrnká veľkú časť sveta.

Foto: Shutterstock

Na svete sú tri hlavné regióny, kde rastú kávovníky. Jeden je v Strednej a Južnej Amerike, druhý v Afrike a tretí v juhovýchodnej Ázii. Všetky spája pomyselný prstenec okolo planéty, ktorý nepresahuje obratník Raka na severnej a Kozorožca na južnej pologuli. Oblasť je tiež známa ako Zelený kávový prstenec.

Kávovník sa pestuje na viac než desiatich miliónoch hektárov pôdy v nadmorských výškach od 800 do 2200 metrov nad morom. Už vyše poldruha storočia je najväčším svetovým producentom kávy Brazília, no na americkom kontinente sa káva pestuje aj v Kolumbii, Bolívii, Ekvádore, Guatemale, Nikarague, Salvádore, Hondurase a Kostarike. V Afrike sa káve darí v Keni, Tanzánii a Etiópii. V poslednej z menovaných krajín sa zrodila aj legenda o pôvode kávy, keď si pastier všimol, že jeho kozy sú po konzumácii bobúľ kávovníka omnoho čulejšie než zvyčajne. Na zoznam hlavných producentov kávy sa v Ázii pripájajú Vietnam a Indonézia.

ZÁZRAK UKRYTÝ V BOBULI

Foto: Pixabay

Na kávovníkoch dorastajú červené bobule podobné čerešniam, v ktorých sú dve semená – zrnká kávy. Kávovníkom sa označuje rastlina menom Coffea arabica (kávovník arabský) alebo Coffea canephora alias robusta (kávovník mohutný). Kým arabica dozrieva asi osem mesiacov, robuste to trvá o štvrť roka dlhšie. Robusta tiež potrebuje vyššie teploty a viac zrážok. Na rozdiel od kríkového vzrastu arabicy dosahujú jej rastliny až desaťmetrovú výšku. Na jednom strome dozrejú dva až štyri kilogramy bobúľ.

TISÍCKA AROMATICKÝCH ZLOŽIEK

Foto: Pexels

Po vytriedení nedozretých a prezretých bobúľ, listov a halúzok vo vodnom kúpeli sa plody sušia. Bobule robusty môžu byť na slnku až štyri týždne. Potom smerujú do mlynov, kde ich zbavia šupky, vytriedia a uskladnia do vriec. Zo skladov putujú do kontajnerov, aby ich lode a kamióny rozviezli do celého sveta. Prijímateľom zelených bobúľ sú pražiarne, kde sa odohráva hotová alchýmia, uvoľňujúca z kávy až tisíc známych aromatických zložiek. Špecifická chuť je daná teplotou (180 až 240 stupňov Celzia) a dĺžkou praženia (od dvoch do 20 minút). Následne sa odrody miešajú. Robusta s arabicou môžu byť v pomere 70:30 až 90:10. Aj tým sa určuje jedinečná chuť konkrétnej kávy, ktorá sa predáva v hermetických obaloch.

NAJPOPULÁRNEJŠÍ ŽIVOTABUDIČ NA CESTÁCH

Foto: Shutterstock

Väčšina ľudí, ktorá si počas dňa sadne za volant, siahne pri náznaku únavy práve po káve. Je dokázané, že káva stráca čerstvosť a chuť už 15 minút po zomletí. Aj preto sa v kaviarňach Fresh Corner na čerpacích staniciach Slovnaft ozve zvuk čerstvého mletia zakaždým, než sa vám do šálky začne liať obľúbené tekuté povzbudenie. Najpopulárnejšou kávou je long coffee s mliekom, v tesnom závese nasleduje klasické talianske espreso.

Celkovo sa na žlto-čiernych čerpačkách vypije deväť miliónov káv ročne. V zákazníckom prieskume bola káva Fresh Corner hodnotená veľmi pozitívne a vyslúžila si prívlastok „lahodná“.

AMI MÉG ÉRDEKELHET