Spoznávanie Slovenska v lete 2021 pešo, bicyklom, autobusom aj vlakom

Pri objavovaní Slovenska je ideálne môcť zaparkovať auto a využiť verejnú dopravu, služby sprievodcu alebo jednoducho trochu natiahnuť svaly pri pešej chôdzi alebo na bicykli. Toto sú miesta, kde tak môžete urobiť behom letných prázdnin 2021.

Foto: Jozef Kopor, regiongemer.sk


Cykloprehliadky Trnavy s architektom aj sprievodcom 

Foto: regiontrnava.sk

V Trnave môžete vysadnúť do sedadla bicykla a so sprievodcom prebádať historické miesta Trnavy spolu s ich legendami a príbehmi. Už 7. 8. 2021 môžete odhaliť pozadie Bitky pri Trnave. Tam sa stretli povstalci Juraja I. Rákociho s cisárskymi vojskami a cykloprehliadka vám poodhalí, ako tieto protihabsburské boje prebiehali.

Unikátnou možnosťou spoznať mesto do hĺbky je cykloprehliadka s architektom. V auguste vás ešte čakajú dve. Na prelome letných mesiacov, 31. 7., môžete spoznať Cesty repy a cukru. Cukrovar je najznámejšia priemyselná stavba mesta a ovplyvnila rozvoj infraštruktúry ďaleko za plotmi cukrovaru, čo spoločne so sprievodcom môžete objaviť aj vy. Za brány funkcionalizmu 20. rokov minulého storočia sa pozriete 14. 8. Prelomové stavby objavíte najmä na Študentskej ulici, dozviete sa o stavbách, kultúre bývania aj o nerealizovaných plánoch.

Na prehliadky si musíte vopred rezervovať miesto a urobiť tak môžete na www.regiontrnava.sk.

Letný bus do raja

Foto: vraji.sk

Kto by nechcel ísť do raja? No ísť do raja autobusom je niečo úplne iné. Ak sa chystáte svoje túry v Slovenskom raji „zokruhovať", využite službu dvoch autobusových liniek zo Spišskej Novej Vsi. Jedna pôjde na juh Slovenského raja a späť cez sedlo Grajnár. Druhá rovnako zo Spišskej Novej Vsi na juh raja a späť, ale cez sedlo Kopanec. Počas víkendov nájdete na druhej linke autobusu aj špeciálny nosič na 14 bicyklov, a tak budete môcť po raji aj bicyklovať.

To, ako autobusy do raja premávajú, nájdete tu.

Nízka lanová dráha na Kunovskej priehrade

Foto: regionzahorie.sk

Lanová dráha v bezpečnej výške pre deti pri Kunovskej priehrade.

Cesta z parkoviska k vode už nemusí byť pre deti nuda – teda aspoň nie na Kunovskej priehrade pri Senici. Toto leto tu vyrástla nová, 54 metrov dlhá, nízka lanová dráha, ktorá spája miesto medzi zaparkovaným autom a zábavou pri priehrade. Vďaka nízkej konštrukcii sa nemusíte báť, že deti spadnú a zrania sa. Kombinácia lán a agátových prvkov zavesených na stromoch príjemne unaví deti a poskytne oddych dospelým. Lanovú dráhu ukončuje veľké mikádo alebo tiež mravenisko.

Prehliadka mesta ako divadlo s jediným hercom

Foto: gopresov.sk

Počas víkendového výletu do Prešova môžete mesto spoznať o niečo hlbšie. Sprievodcom vám počas víkendov môže byť herec oblečený v historickom kostýme, ktorý vám urobí divadelné predstavenie o jednej osobe a odhalí historické kapitoly mesta. Prázdninové potulky s kronikárom v metropole Šariša môžete zažiť vždy v sobotu o 18.00 a v nedeľu o 10.00 na Hlavnej ulici 67 pred Mestským informačným centrom.

Zážitkové vlaky po najkrajších tratiach Slovenska

Foto: zahoramizadolami.sk

Legendárny Chmarošský viadukt s historickým vlakom.

O tom, že v lete sa skutočne oplatí cestovať po Slovensku vlakmi, sme už v Drive magazíne písali. No na strednom Slovensku má toto cestovanie ešte väčšie čaro. Klub historickej techniky pri rušňovom depe Zvolen totiž v spolupráci s krajom nasadzuje niekoľko špeciálnych zážitkových vlakov, pri ktorých je cesta cieľom. Cestujete totiž skutočnými historickými skvostmi. Okrem Čiernohronskej železnice máte toto leto ešte tieto možnosti:

Fotografiami preslávený Telgártsky a Chmarošský viadukt, tunel Kornela Stodolu či Telgártsku slučku, zažijete v historickom vlaku z roku 1934. Pod názvom Horehronský expres vyrazí 23. 7., 6. 8. a 20. 8. z Brezna a 31. 7. dokonca už zo Zvolena na jednu z najkrajších tratí Slovenska až do dediny Dedinky.

Ak vás skôr fascinujú tunely, tu je rekordér: Expres 34 tunelov je okružná jazda vlakom z Banskej Bystrice na Turiec do obce Diviaky, odkiaľ sa takzvaným slovenským Semmeringom vracia cez Kremnicu a Zvolen naspäť. Tento tunelový expres ešte stihnete 22. 8.

Skutočným unikátom je jazda v Zbojníckom exprese. Ten v lete vyrazí ešte trikrát: 24. 7., 7. 8. a 21. 8. z Brezna cez sedlo Zbojská, Čertovou dolinou až do Tisovca a späť. Spoznáte nielen zbojnícke chodníčky v kraji zbojníka Jakuba Surovca, ale objavíte aj niekdajšie železné srdce Uhorska. Dovoz železa na Horehronie dal vzniknúť ozubnicovej železnici z Pohronskej Polhory do Tisovca. Táto trať prekonáva horský hrebeň cez sedlo Zbojská vo výške 725 metrov nad morov a dosahuje pre železnicu neuveriteľné 50 % stúpanie. Aj preto je táto trať riešená dvojlamenovou ozubnicovou sústavou. Ak ste si teda doteraz mysleli, že zubačku máme len v Tatrách, je čas navštíviť Horehronie.

Cyklobus k najdlhšiemu cyklotunelu Európy

Foto: Gotická cesta

Po ceste objavíte aj Coburgovský kaštieľ v Jelšave.

V Tisovci má zastávku aj letný cyklobus mesta Hnúšťa. Po zastávkach v Tisovci, Muráni a Revúcej dorazí až pred Ochtinskú aragonitovú jaskyňu. Okrem jej prehliadky, so zabezpečenými bicyklami pri vchode, môžete odštartovať cyklotúru, aká nemá na Slovensku páru. Prevedie vás od Coburgovského kaštieľa, k Mestskému múzeu Jelšava či gotickému kostolu v Chyžnom. A práve pri poslednom spomenutom sa začína to najlepšie: Gemerské spojky. Nerealizovaný projekt stavby železníc zanechal obrovský viadukt, ale najmä dva tunely. Ten Slavošovský je so svojou dĺžkou 2401m najdlhším cyklotunelom v Európe a tretím najdlhším vo svete. Na konci trasy, v Slavošovciach, už bude všetkých účastníkov čakať cyklobus na návrat. Cena cyklobusu je 10 eur a premávať bude ešte 7. 8., 8. 8., 21. 8.,22. 8., 11. 9.,12. 9., 25. 9. a 26. 9. Svoj záujem vopred potvrďte na 0901 706 641.

AMI MÉG ÉRDEKELHET