​Chodiaci strom je zvláštnou atrakciou Nového Zélandu

Foto: Karamea.nz

Každý pozná klasickú sériu Pán prsteňov od J. R. R. Tolkiena. A hoci mnohí ľudia vedia, že hobitia dedina existuje aj v skutočnosti, menej ľudí možno počulo o novozélandskom chodiacom strome − aj ten naozaj existuje.

Stromom roka na Novom Zélande je zvláštny strom, ktorého dvojité kmene spôsobujú, že vyzerá, akoby chodil po dvoch nohách. Práve preto mnohým ľuďom okamžite napadli mýtické bytosti z Pána prsteňov, Enti.

Rastlina patrí k druhu Metrosideros robusta a je jedným z najvyšších novozélandských stromov s uzavretým rastom, ktorý sa dožíva až 1 000 rokov, uvádza sa v článku v IFL Science.

Strom vysoký 32 metrov stojí uprostred poľa vedľa cintorína na západnej strane Južného ostrova. Jeho výnimočnosť netreba vysvetľovať, pretože „chodiaci strom" hovorí sám za seba: tento rok mu Novozélandská arboristická spoločnosť udelila ocenenie Strom roka 2024, keď 42% hlasujúcich uviedlo, že si zlatú medailu zaslúži.

Tento druh stromu začína svoj život ako epifyt, druh rastliny, ktorá rastie na povrchu iného stromu. Hoci z hostiteľa nevysáva živiny − čo by z neho robilo parazita − korene stromu typu severná ráta začnú rásť smerom k zemi a nakoniec úplne obklopia strom, na ktorom rastie. Tento proces môže byť príčinou nezvyčajného rozvetveného kmeňa víťaza.

A bizarre, giant tree with a pair of leg-like trunks looks like an Ent from The Lord of the Rings — and it has just been crowned New ...

100-foot 'walking tree' in New Zealand wins tree of the year #NewZealand #walkingtree #awards
Kráčajúci strom je vynikajúcim príkladom jedinečných stromov, ktoré máme my Novozélanďania to šťastie vidieť. Ocenenie je symbolom dôležitej úlohy, ktorú stromy zohrávajú v našich komunitách: nielenže zlepšujú naše životné prostredie, ale slúžia aj ako spojivo medzi minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou

− povedal Richie Hill, predseda združenia.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET