A Chopok egyik déli lejtője különös kincset rejt magában

Sokan véletlenül fedezi csak fel az 1494 méteren fekvő múzeumot.

kabinok Chopok csúcsa felé

Az Alacsony-Tátra harmadik legmagasabb csúcsának lejtőin jelenleg is rengetegen hódolnak kedvenc téli sportjuknak, a síelésnek. Különösen a hegy felső felén nem panaszkodhatnak a síelők a hóhiányra − még néhány nappal húsvét előtt sem. Azonban lejjebb, az egyik déli lejtő szintén tartogat izgalmakat: ilyen a Von Roll felvonómúzeum is.

Ha a megfáradt síelők betérnek a Kosodrevina étterembe − az azonos nevű ikonikus hegyi szálloda és a modern Funitel felvonó közelében − feltűnhet nekik, hogy néhány méterrel arrébb egy múzeum található. Ez a Von Roll felvonómúzeum, amelynek helyén a 20. század közepén már egy kiépített kabinos rendszer működött.

Ezt is olvasd el! Lassan itt a tavasz! 4 szlovák kirándulóhely, ha végre kiszabadulnál a lakásból

Több mint fél évszázaddal ezelőtt ez volt az első felvonó, amely összekötötte a Chopok ellentétes oldalán fekvő két régiót − a Horehroniet és Liptót − egymással. Abban az időben ez Európában ritkaságnak számított.

Alojz Lutonský szlovák publicista 1947-ben a svájci hegyi üdülőhelyeken tett látogatásai alapján azzal az ötlettel tért vissza, hogy egy ülőliftet építene Chopokba. Ez lett volna az első Szlovákiában, két évvel később már működött is − olvasható a spectator.sk cikkében.

Ez is érdekelhet: Alacsony-Tátra Nemzeti Park

www.instagram.com

A pályát a Horehronie, Liptó és Árva vidékéről származó lelkes építők készítették el. Podbrezová és a közeli gyárak mérnökei is csatlakoztak, illetve a túrázás szerelmesei szintén besegítettek.

A rendszer a szlovákiai hegyi közlekedés történelmi mérföldköve: a kabinokat kétülésesekként alakították ki, a haladási sebessége pedig 2,5 méter/másodperc volt.

A történelmi Von Roll múzeumot a hét minden napján 9:00 és 15:30 között ingyenesen meglátogathatjuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET