City break v rumunskom meste Oradea

V dvesto tisícovom meste na hranici s Maďarskom vzdialenom len tri a pol hodiny jazdy autom z Košíc nájdeme všetko pre nezabudnuteľnú prehliadku mesta: Ikonické budovy, terasy s príjemnou atmosférou a kvalitné kúpele.

Foto: 123rf


Secesná architektúra

Foto: Getty Images Hungary

O rušnom kultúrnom živote na prelome storočí podáva svedectvo množstvo básnikov a spisovateľov. Krásne budovy v secesnom štýle sú stopami multikultúrnej atmosféry monarchie. Oradea je právom členom Siete európskych secesných miest vďaka takým budovám, ako palác Čierny orol, palác Apollo, palác Sternovcov, dva paláce Moskovitsovcov, dva domy Adorjánovcov, dom Poynárovcov, alebo dom Darvas-La Roche, v ktorom bolo v auguste otvorené Múzeum Art Nouveau. Väčšina z nich sa skvie vo svojej pôvodnej noblesnej kráse.

Miesta s príjemnou atmosférou

Foto: Getty Images Hungary

Pokojné prostredie na brehoch rieky Crișul Repede pretínajúcej mesto Oradea.

Popri korze v centre mesta je ďalším obľúbeným miestom na prechádzky breh rieky Crișul Repede. V tienistých parkoch ponúkajú príjemné prostredie terasy ukryté pod stromami (Petit Café, RIVO) a moderné reštaurácie a bistrá, postavené nad rieku (Dock, Spoon, Crinul Alb). V tesnom susedstve elegantných budov sa nachádzajú také miesta s jedinečnou atmosférou, ako BaRaw pri grandióznom Justičnom paláci (v budove múzea Ady Endre), vinárske bistro ReWine oproti impozantnému Františkánskemu kostolu, alebo vonkajšie priestory kaviarní a reštaurácií na ulici Vasile Alecsandri v centre mesta.

Odpočinok pri vode

Foto: Facebook Aquapark Nymphaea Oradea

Región je známy svojimi termálnymi vodami, ktoré sa však dlho dali využívať iba na kúpaliskách a vo wellness hoteloch kúpeľov v okolí mesta. Avšak od otvorenia moderného Nymphaea Aqua Parku už netreba opustiť mesto pre skutočný odpočinok pri vode. Množstvo kĺzačiek milujú deti, ale aj dospelí môžu vynikajúco relaxovať v saunách, v tureckých kúpeľoch a v terapeutických bazénoch.

Stredoveké prostredie

Foto: 123rf

Gréckokatolícky biskupský palác v centre Oradei.

Bohaté dejiny mesta, založeného pred viac ako 900 rokmi, si môžeme pozrieť v múzeu na hrade. Tento, v strednej Európe ojedinelý päťuholníkový hrad, stojí za prechádzku aj sám o sebe. V parku vytvorenom vo vnútornom hrade z hradnej priekopy sa koná množstvo väčších aj menších podujatí, trhov a festivalov. Oradea stráži aj spomienky z iných dôb histórie. Tunajšia rímskokatolícka bazilika je najväčším barokovým kostolom v Rumunsku, na jednej jej strane stojí obrovský biskupský palác, na druhej strane arkády Kanonikov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET