Curling: zmes hokeja, šachu a kriku

Curling má bohatú históriu s mnohými tradíciami, ktoré pretrvávajú dodnes. Vznikol v Škótsku v 16. storočí, kde sa hrával v zime na zamrznutých jazerách a rybníkoch. Bol prezývaný tiež ako hromová hra, keďže kamene šmýkajúce sa po ľade vydávajú hlasný zvuk. Dnes sa curling hrá po celom svete a to najmä vďaka jeho uvedeniu na olympijské hry.

Foto: Shutterstock

Curling je jedným z najstarších tímových športov na svete, no len nedávno sa mu dostalo pozornosti, ktorú si zaslúži. Zatiaľ čo fanúšikovia curlingu milujú tento zložitý tanec kameňov a metiel, počas olympiády každé štyri roky ho sledujú aj náhodní diváci, ktorí sa snažia tomuto športu porozumieť. Koniec koncov, je to hra, ktorá zahŕňa posúvanie kúska žuly po zamrznutom ľade smerom k terču, zatiaľ čo niekto vyzbrojený metlou horúčkovito zametá ľad. Curlingový zápas môže trvať hodiny a prináša so sebou veľké množstvo kriku a zmes šachu a hokeja.

Ako sa hrá curling a aké sú pravidlá?

Foto: Slovenský curlingový zväz

I keď sa curling môže zdať zložitý, opak je pravdou. Príťažlivosť curlingu je práve v jeho jednoduchosti. Hoci tento šport môže mať pre nás zopár neznámych pojmov, je veľmi jednoduché porozumieť pravidlám a začať ho sledovať.

Curling sa hrá na ľadovej hracej ploche, ktorá má na svojom konci cieľové kruhy, podobné terču. Hracia plocha je rozdelená do niekoľkých zón. V zápase hrajú proti sebe dva štvorčlenné tímy a každý má k dispozícii 8 svojich špeciálnych kameňov, vyrobených zo žuly a farebne odlíšených od tých súperových.

Najdôležitejšie je odhodiť kamene z jedného konca dráhy na druhý, s cieľom priblížiť svoj kameň čo najbližšie k stredu cieľových kruhov. Čím bližšie sa podarí tímu umiestniť kamene k stredovému kruhu ako jeho protihráči, tým lepšie. Aby sa hrací kameň dostal čo najpresnejšie na miesto, kde to odhadzujúci hráč zamýšľal, dráhu pred ním podľa potreby zametajú určení hráči špeciálnou metlou, aby po dráhe lepšie kĺzal. Súčasťou je aj špeciálna curlingová obuv.

Zápas sa hrá vždy na 8 až 10 kôl, tzv. endov. Za každý kameň, ktorý je v cieľových kruhoch bližšie k stredu ako je k stredu najbližší kameň súpera, získava tím 1 bod. Po hodení všetkých kameňov v ende sa spočítajú body. Celkovo môže tím získať za jeden end 1 až 8 bodov, alebo aj žiadny, pokiaľ na konci endu nie je ani jeden kameň v cieľových kruhoch. Na konci všetkých endov sa sčítajú získané body a vyhráva ten tím, ktorý ich má viac. V prípade remízy sa zahrá ešte jeden "extra end".

Čo robia na ľade metly?

Foto: Slovenský curlingový zväz

Keď curler hodí kameň, jeho spoluhráči začnú zametať ľad pred kameňom. Táto činnosť si vyžaduje najviac námahy a presnosti. Dôvodom je fyzika. Zametanie ohrieva ľad a znižuje trenie, čo umožňuje kameňu posúvať sa ďalej a určuje jeho dráhu a presnosť. Stratégia tímu nemusí ísť vždy podľa plánu. A práve to robí curling tak zábavným. Žiadna hra nebude rovnaká a preto je tak príťažlivý.

Prečo by ste si mali curling vyskúšať aj vy?

Foto: Slovenský curlingový zväz

Vyzerá, že všetci ľudia, ktorí po prvý krát vyskúšali tento olympijský šport, mali jedného spoločného menovateľa - milovali zábavu. Dokonca aj na národných či svetových šampionátoch môžete vidieť smiech. Jeho hlavnou výhodou je, že ho môžete hrať v akomkoľvek veku. Pravidlá si osvojíte veľmi rýchlo a za tento druh športu nesiahnete hlboko do vrecka. Okrem toho, že sa pri ňom dobre zabavíte, urobíte niečo aj pre svoje zdravie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET