ČO MUSÍTE VIDIEŤ V DUBLINE

V Dubline, ktorý dostal meno podľa čierneho jazera (po írsky dubh linn) žije asi 600 000 obyvateľov. Najstarší pub, Brazen Head, tu založili už v roku 1198 a narodil sa tu Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett, či Bram Stoker. Mesto je najlepšie navštíviť počas sviatku patróna tohto mesta. Deň svätého Patrika sa slávi 17. marca. Čo všetko by ste mali v meste vidieť?

Foto: Shutterstock


TAJOMSTVÁ ŠTVRTE TEMPLE BAR

Foto: unsplash

Vychýrená zábavná štvrť Dublinu je originálnym miestom. V puboch nepretržite znie írska hudba, čapujú božské pinty a nálada vrcholí už poobede. Kľukaté uličky ukrývajú aj obchodíky s dizajnérskymi výrobkami.

TANCUJ, TANCUJ!

Foto: Visit Dublin

Neodmysliteľnou súčasťou Dublinu je živá hudba a ľudový tanec. Ak vás zaujíma írsky folklór, ideálnym miestom sú podniky Button Factory, Whelan’s alebo O’Donoghue’s, kde si môžete vyskúšať tanec ceili zo 16. storočia či klasický írsky step.

KNIŽNICA TRINITY COLLEGE

Foto: Pexels

Keď vstúpite do čitárne starobylej univerzity, budete mať pocit, že ste sa ocitli v Rokforte. Impozantnému priestoru dominujú monumentálne klenby, unikátne vyrezávané schody a desiatky tisíc kníh. Súčasťou zbierkového fondu Trinity College je aj vzácny rukopis z deviateho storočia – Kniha z Kellsu.

JOYCOVA VÝZVA

Foto: Pexels

James Joyce si vo svojom slávnom románe Ulysses položil otázku, či možno prejsť cez centrum Dublinu tak, aby človek nenarazil na krčmu. Ťažká úloha, no zvládnuteľná! Môžete to vyskúšať sami alebo v rámci komentovanej prehliadky, v každom prípade sa dobre zabavíte.

GUINNESSOVO MÚZEUM

Foto: Guiness Storehouse

Dejiny piva na siedmich poschodiach, pracovňa zakladateľa firmy a ochutnávka piva. To všetko vás čaká v múzeu pivovaru Guinness. Nezabudnuteľným zážitkom budú aj interaktívna výstava na svetovej úrovni a pôsobivá panoráma z vyhliadkovej strechy.

VÄZNICA KILMAINHAM

Foto: National Monuments Service. Dept. of Arts, Heritage and the Gaeltacht

Za hrubými múrmi bývalej väznice sa môžete zoznámiť s dejinami Írska, ktoré po stáročia bojovalo o nezávislosť od britskej koruny. V žalároch, kde väznili tisícky rebelov a revolucionárov, je dnes múzeum. Súčasťou expozícií sú aj dobové predmety každodennej potreby.

AMI MÉG ÉRDEKELHET