Čarovný Olomouc

Historická moravská metropola je hneď po Prahe druhým najbohatším mestom v Českej republike, čo sa týka atrakcií. Napriek svojim vlastnostiam sa predsa nestalo „výkladným“ mestom, pri prechádzkach ulicami nestretnete davy turistov. Historické centrum mesta sa dá ľahko preskúmať pešo a väčšina pamiatok sa dá navštíviť zadarmo.

Foto: Shutterstock

Olomouc ležiaci na brehu rieky Morava je samozrejme známy nielen svojimi historickými pamiatkami, ale vďaka svojej magickej atmosfére je aj obľúbeným miestom medzinárodných konferencií a festivalov. Turistov sem láka najmä vybudované dedičstvo, kláštory, kostoly, múzeá a nádherné parky. Olomouc je však aj živým univerzitným mestom, kde nechýbajú vynikajúce krčmy, reštaurácie a kaviarne.

Horní a Dolní náměstí

Horné námestie a Dolné námestie boli považované za centrum mesta už v čase, keď bol Olomouc ešte hlavným mestom Moravy. Dominantnou budovou Horného námestia je goticko-renesančná radnica, na ktorej boku sa nachádza málo známy Olomoucký orloj. Pôvodný heliocentrický orloj z 15. storočia bol počas druhej svetovej vojny poškodený. Chýbajúce časti boli zrekonštruované v štýle socialistického realizmu z 50. rokov. Na Hornom námestí môžete obdivovať aj dve barokové fontány, jednu pomenovanú po Herkulovi a druhú po Júliovi Caesarovi. Hlavnou atrakciou Dolného námestia je Mariánsky stĺp vztýčený pred 300 rokmi, ako aj fontány Jupitera a Neptúna.

Sloup Nejsvětější Trojice

Barokový stĺp Najsvätejšej Trojice, ktorý sa nachádza neďaleko radnice na Hornom námestí, je symbolom mesta a jednou z jeho ikonických atrakcií. Ide o najväčšie súsošie v Českej republike, ktoré sa stalo súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Stĺp vysoký 35 metrov, postavený v rokoch 1714 až 1754, zdobí takmer 40 sôch. Keďže na ňom pracovali výlučne majstri z Olomouca, je aj symbolom prejavu lokálpatriotizmu. Vo vnútri stĺpa je kaplnka, na jej reliéfoch možno vidieť biblické udalosti.

Zoo Olomouc

V miestnej zoologickej záhrade Zoo Olomouc možno vidieť asi 400 druhov zvierat. Okrem šiestich tematických pavilónov – juhoamerický pavilón, pavilón žiráf, opíc, šeliem, netopierov a leopardov – sú tam aj morské akváriá a vymedzené safari oblasti. Určite sa oplatí vyjsť aj na 32 metrov vysokú vyhliadkovú vežu, odkiaľ môžete zhora pozorovať zoologickú záhradu, ako aj skvelý výhľad na Olomouc.

Olomoucké tvarůžky

Foto: Olomouc Tourism

Výlet do Olomouca by nebol úplný bez ochutnávky syrečkov, ktoré sú v kruhoch gurmánov vysoko cenené, pomenované podľa miesta pôvodu. V Čechách nazývané tvarůžky a na Morave tvargle. Tento valcovitý syr s veľmi intenzívnou vôňou a chuťou sa dnes vyrába v syrárni v Lošticiach, založenej v roku 1876. Táto pochúťka má dokonca aj svoje múzeum (Múzeum olomouckých tvarůžků), kde si môžete pozrieť pôvodné zariadenie používané na výrobu a v Tvarůžkovej cukrárni zase môžete ochutnať rôzne múčniky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET