Tokio: Od high-tech cez gastronómiu po netradičné olympijské hry

High-tech ubytovanie, zaujímavá gastronómia, povinné jazdy pri návšteve Tokia, aj netradičné olympijské hry. Spoznajte japonskú metropolu trochu z iného uhla.

Foto: Getty Images Hungary
Japonska ekonomika patri už niekoľko desaťročí medzi najvyspelejšie na planéte, pričom technologická vyspelosť ostrovného štátu sa nijako nebije so starobylými tradíciami. Práve naopak. V porovnaní so západnou Európou sú dodnes súčasťou každodenného života Japoncov. V prvej časti nášho putovania Japonskom sme nazreli do histórie tohto mesta a jeho najzaujímavejších štvrtí. Teraz sa pozrieme na niektoré high-tech výdobytky, či jedlá, ktoré sú tu také, ako nikde inde na svete.


HIGH -TECH: INVÁZIA ROBOTOV

Foto: Getty Images Hungary

V hoteli Henn na v Tokio vás privíta takýto robot na recepcii.

Zatiaľ čo v strednej Európe je stále tak trochu unikátom aj robotický vysávač, vo väčšine tokijských reštaurácii si jedlo bežne objednávate cez automat. Hotel „Henn na" v blízkosti Tokijského zálivu si získal popularitu práve vďaka robotom: robotickým ženám na recepcii pomáhajú robotické dinosaury – tzv. roboraptori. Izby sú aktuálne dostupné už od 85 eur, po skončení pandémie však ceny pravdepodobne porastu.

Ak chcete ušetriť na ubytovaní, môžete vyskúšať tzv. kapsulový hotel. Ide o japonský vynález, ktorý je sám osebe zážitkom. „Izbu" s televízorom a wi-fi pripojením dostanete už za 25 až 30 eur za noc. Robotický hotel môže byť dobrým štartovacím bodom pre návštevu neďalekého Disneylandu. Denné vstupné do zábavného parku sa začína na hranici 60 eur na osobu.

OKIENKO PRE GURMÁNOV: POLIEVKY AJ SLADKOSTI

Foto: Getty Images Hungary

Pestrosť sa japonskej kuchyni rozhodne nedá odoprieť.

Tokijská gastronómia je veľkým zážitkom aj pre najväčších labužníkov. Jedlá sa vyznačujú nezvyčajnou pestrosťou, kreativitou a farebnosťou. Keďže Japonci radi maškrtia, na každom kroku narazíte na automaty a obchody s občerstvením. Okrem sladkosti a čipsov vyskúšajte chrumkavé listy z rias, dusenú fazuľu edamame, šatôčku plnenú plnkou zo sladkej červenej fazule (anpan) či sušené kalamáre. Odvážnejší môžu ochutnať aj chrumkavý hmyz.

Z hlavných jedál sú dôležité polievky (miso a ramen) a suši. Ak tužíte po autentických pouličných dobrotách, zájdite do uličky Memory Lane vo štvrti Šindžuku, kde sa vo veľkom predáva jakitori – grilované mäso na ražni. Za jednu mäsovú tyčinku zaplatíte iba 2 – 3 eurá. A môžete nám veriť, že budete nadšene mľaskať ako v typických japonských manga komiksoch: omnomnom!

NETRADIČNÁ OLYMPIÁDA

Foto: 123rf

Panoráma štvrte Šindžuku a národný štadión, kde sa budú odohrávať atletické, aj cyklistické disciplíny.

Hlavne mesto Japonska malo v roku 2020 po 56 rokoch opäť hostiť olympijské hry. Pre pandémiu však bola olympiáda preložená na rok 2021. Do poslednej chvíle nebolo isté, či sa veľká športová slávnosť naozaj uskutoční. Napokon sa hry odohrajú výlučne pred domácimi fanúšikmi, takže to bude naozaj netradičná olympiáda. Riziko nie je zanedbateľné, veď v 339 disciplínach bude súťažiť 11-tisic športovcov z 205 krajín. Japonci pritom pri prípravách nič nepodcenili – zo 42 športovísk 24 existovalo už skôr, 10 z nich bude dočasných a osem úplne nových.

Otvárací ceremoniál sa uskutoční na novom národnom štadióne. Najvýraznejším prvkom fasády je drevo, ktoré bolo privezene zo všetkých 47 japonských prefektúr. Do programu olympijských hier sa dostali aj nove športy: skateboarding, surfovanie, športove lezenie, bejzbal, softbal a karate.

TOKIJSKÉ POVINNÉ JAZDY

Foto: Getty Images Hungary

Hora Fuji sa vypína majestátne nad mestom so 17 miliónmi obyvateľov.

  • Odfoťte sa pred bránou Kaminari-mon.
  • Ochutnajte jakitori na ulici.
  • Vyrazte na výlet k hore Fudži.
  • Objednajte si jedlo u robota.
  • Prejdite cez križovatku Šibuja.
  • Vyskúšajte dokonale fungujúcu sieť metra.
AMI MÉG ÉRDEKELHET