5 chýb, ktorým sa v Taliansku treba vyvarovať

Jedlo je pre Talianov sväté, turisti sa však opakovane dopúšťajú tých istých chýb.

Foto: Shutterstock

Taliani prísne dodržujú tradície v gastronómii. Nech zavítate do ktoréhokoľvek regiónu, skúste sa riadiť tamojšími pravidlami, ak nechcete, aby na vás miestni zazerali. Tu je niekoľko praktických rád, aby ste sa vyhli prešľapom pri stravovaní.

KAPUČÍNO LEN K RAŇAJKÁM

Foto: unsplash

Kapučíno je populárne vo všetkých končinách sveta a často si ho ľudia doprajú aj po jedle. Hoci táto káva pochádza z Talianska, tam by také niečo bolo nepredstaviteľné. Taliani totiž pijú kapučíno len k raňajkám. Počas dňa si dajú už len silné espressá.

RYŽA A CESTOVINY NIE SÚ PRÍLOHA

Foto: Pixabay

Ryžu a cestoviny v mnohých krajinách konzumujú ako prílohu, u Talianov je to však hotové rúhanie. U nich je to buď predjedlo, alebo samotné hlavné jedlo.

BOLONSKÉ ŠPAGETY…

Foto: Katerina Holmes / Pexels

Spagetti bolognese je svetoznámy taliansky recept, ale Taliani v skutočnosti nikdy nejedia bolonskú omáčku so špagetami. Podávajú ju s cestovinami tagliatelle, a omáčku nenazývajú bolonskou, ale jednoducho je to omáčka „ragú“.

NEEXISTUJÚ ŠPAGETY S MÄSOVÝMI GUĽKAMI

Foto: Pixabay

Všetci poznáme kreslený film, v ktorom sa dva roztomilé psy delia o tanier špagiet s mäsovými guľkami… Môžete mať romantickú predstavu, že si túto scénku zopakujete v Taliansku, ale nemáte na to veľkú šancu. Na mnohých miestach na svete si myslia, že ide o autentický taliansky pokrm, ale to je omyl, v Taliansku tieto dve veci nikdy nemiešajú.

NEDÁVAJTE KEČUP NA CESTOVINY

Foto: unsplash

Niet pochýb, že aj kečup je istým druhom paradajkovej omáčky, nie však v očiach Talianov. U nich táto kombinácia – namiesto použitia domácej omáčky z čerstvých paradajok – sa považuje za zločin.

AMI MÉG ÉRDEKELHET