Ahoj maco! Čo robiť, keď stretnete medveďa

Od neskorej jari do neskorého leta ľudia vyrážajú do prírody naplniť sa energiou, no rovnaký účel, s cieľom naplniť sa jedlom, majú aj medvede. A tak sa stáva, že dochádza k stretom, ktoré pri troj- až štvornásobnom pomere váhy v prospech medveďa naháňajú ľuďom strach. Ako sa vyhnúť stretu s medveďom a čo robiť, ak medveďa napriek všetkému stretnete?

Foto: unsplash

Hoci to tak skrz médiá a častokrát aj sociálne siete nepôsobí, medveď je ako každé iné zviera plachý tvor. A ako každé zviera sa snaží konfliktu vyhýbať. Ak zaútočí, je to preto, že vycíti hrozbu pre seba, alebo medvedica pre svoje mláďatá. Preto najrozumnejšie je sa takýmto stretom vyhnúť. A keď ste v prírode, majte na pamäti, čo je rizikom.

Rizikové faktory pri strete s medveďom

Foto: Pexels

Medvede sú aktívne najmä skoro ráno, či večer – teda v časy, kedy lesnými chodníkmi a húštinami aj my vyrážame na túry či výlety. Je to dobré mať na pamäti pri svojich časových plánoch, aj obozretnosti. Obzvlášť na miestach, kde sú húštiny, strmý terén, či v miestach, kde je veľa lesných plodov, alebo nebodaj keď uvidíte zdochlinu nejakého zvieraťa. Samozrejmým lákadlom pre medveďa hnedého je prípadná vôňa jedla z ruksaku a tak igelitové vrecká a zavreté dózy sú istotou. Taktiež buďte obozretní pri tečúcej rieke, alebo pri silnom vetre. Vtedy môže mať aj medveď s citlivým čuchom a sluchom zamestnané vnímanie a môžete ho nechtiac prekvapiť. Posledné na čo myslite je, že ak vyrazíte na čučoriedky, brusnice, huby, či len tak prechádzku a budete mimo turistických chodníkov, šanca na stret sa výrazne zvyšuje.

Ako sa vyhnúť stretu s medveďom

Foto: Zásahový tím SOPSR

Spomínali sme už, že medvede majú omnoho lepší čuch a sluch ako zrak. Preto sa nahlas rozprávať, alebo si osamote pískať, spievať, či občas zatlieskať, môže pomôcť. Rozhovor, či dokonca ani rolničky však nemusia pomôcť. Medvede pri intenzívnom hľadaní korienkov, orieškov či plodov totiž tak funia, že okrem seba veľa nepočujú. Preto majte vždy na pamäti rizikové a neprehľadné miesta.

Stometrová vzdialenosť, v ktorej macka zbadáte, bude bezpečná z vášho, aj medveďovho pohľadu. Pri 50-70 metroch tu existuje väčšie riziko. Ak vás zbadal, už sa bude pravdepodobne stavať na zadné, čo nie je znak agresivity, iba posudzovania situácie z jeho strany. Vtedy je dobré sa mu stále prihovárať alebo niečo rozprávať, čo mu pomáha vás identifikovať, no vyhnite sa priamemu očnému kontaktu a majte ho len v periférnom videní. Ideálne sa začnite pomaly vracať odkiaľ ste prišli – ak by vás aj nasledoval, po chvíli narazí na vašu čuchovú stopu a keď zistí, že to bol človek, odíde. Dôležité je nebežať. Za prvé by ste tým mohli vyvolať v medveďovi inštinkt lovca a za druhé – medveď beží asi tak rýchlo, ako kôň. Takže – je to dosť zbytočné. Podobne je to so škrabaním sa po stromoch, keďže musíte byť aspoň štyri až päť metrov vo výške, aby ste boli ako-tak v bezpečí.

Čo urobiť, keď medveď zaútočí

Foto: Imgur

Preštudovali sme mnoho podkladov a názorov a takmer na sto percent sa zhodujú v jedinej rade: Ak prekvapíte medveďa na 30 alebo menej metrov, je šanca, že pre svoju obranu zaútočí. Ľahnite si na brucho, nohy dajte voľne od seba čím mu sťažíte prípadné obrátenie vás. Spojte prsty rúk za hlavou a chráňte si šiju. Ruksak, pochopiteľne bez jedla, vám pomôže s ochranou chrbta. Ak sa mu aj podarí vás pretočiť, gúľajte sa ďalej opäť bruchom k zemi. Ak to psychicky zvládnete, čo pomáha aj vám aj sluchu medveďa, stále ho rečou upokojujte. Jedine takto je šanca, že sa jeho agresivita zmení na zvedavosť a nakoniec vyhodnotí, že to, že sa hráte pohybovo na mŕtveho, preňho nie je hrozba.

Stretnutie medveďa so psom

Foto: Zásahový tím SOPSR

A jedna dôležitá rada na záver. Ak idete do lesov a hôr so psom, určite ho majte na vôdzke. Pes síce môže zbadať medveďa skôr ako vy, no horšie je, čo urobí potom. Niektoré psy začnú brechať a brániť vás aj seba, čím medveďa rozzúria. Iní ho naopak inštinktívne lovecky ženú ako korisť k vám. A iní zas utekajú zo strachu k pánovi, čím medveďa dovedú z bezpečnej vzdialenosti rovno k vám. Ani jedno z toho určite nechcete.

Medveď všeobecne nie je nebezpečné zviera. Nebezpečným ho robí najmä prikrmovanie a to, keď v blízkosti ľudských obydlí vyhľadáva potravu a stratí plachosť. Ak sa tak stane, určite volajte medvedí zásahový tím.

Foto: Zásahový tím SOPSR

AMI MÉG ÉRDEKELHET