MEDZI SENDVIČMI PÁN INÝ: PANINI

Dva krajce chleba a medzi nimi to, čo vám našepkajú chuťové bunky. Čo už môže prekonať starý dobrý sendvič? Predsa jeho talianska verzia. Na Apeninskom polostrove to s jedlom jednoducho vedia a do sveta rýchlej gastronómie priniesli pána medzi obloženým pečivom. Zahryznite sa do teplého a chrumkavého panini.

Foto: Getty Images Hungary

Legenda hovorí, že sendvič dostal meno po Johnovi Montaguovi, štvrtom grófovi zo Sandwichu. Údajne tak miloval kartové hry, že v záujme pokračovať v partii požiadal služobníctvo, aby mu naservírovali dva krajce chleba s kusom mäsa uprostred. Iné zdroje tvrdia, že gróf si obľúbil občerstvenie do ruky preto, že bol až priveľmi pracovne vyťažený. Tak či onak, tento názov sa uchytil. Dodnes je sendvič jedlom do ruky najmä pre zaneprázdnených a cestujúcich ľudí. Radi cez deň zjete niečo teplé? Ešteže sú tu Taliani.

OD ROBOTNÍKOV K POPKULTÚRE

Foto: unsplash

Prvá zmienka o jedle s názvom panino sa objavila v kuchárskej knihe už v 16. storočí. Až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia si však získalo popularitu v milánskych baroch. Panino v taliančine označuje malý chlieb či bagetu a obvykle predstavovalo tradičný obed robotníkov. Podobne ako pri hotdogoch, až keď sa vďaka talianskym emigrantom dostalo do USA, zrodila sa legenda. V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa okolo panini rozvinula celá popkultúra a na relatívne nudnom americkom sendvičovom trhu spôsobila kulinársku revolúciu.

ČARO PRAVÉHO PANINI

Foto: Pexels

V čom je teda panini jedinečné? Taliani ho tradične pripravujú z ciabatty, focaccie alebo celozrnnej bagety. Všeobecne sa odporúča použiť pečivo, ktoré sa dobre griluje. Náplň býva rôzna. Základom je, aby sa pečivo v grile dobre prehrialo, ingrediencie sa spojili a výsledné jedlo bolo chrumkavo zapečené. Pečivo sa pri zapekaní zmenší a na rozdiel od hamburgera sa jednoduchšie konzumuje. Dokonalé stlačenie sa dosiahne tým, že horná časť grilu je horúca a spodná grilovacia. Zaujímavosťou je, že sendvičový lis vymyslel ešte v roku 1920 vynálezca žiarovky Thomas Edison. Ako pri mnohých iných vynálezoch, aj v tomto prípade trvalo ešte mnoho rokov, kým sa uchytil.

PANINI VO FRESH CORNERI

Foto: Slovnaft

Iste ste si na svojich cestách po Slovensku zvykli, že v kaviarňach Fresh Corner na čerpacích staniciach Slovnaft sa nájde niečo pre každého. Najnovšie pribudli k tradičnej ponuke aj lahodné panini. Vyskúšajte chrumkavé zapečené pečivo v šunkovom alebo syrovom variante. Panini vám pripravia všade tam, kde ponúkajú aj čerstvé bagety. Šťastnú cestu a dobrú chuť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET