Csicsóka, a csodazöldség

Cukorbetegeknek (is) kifejezetten egészséges!

Fotó: Shutterstock

A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség. A világ több mint 130 országában minden év november 14-én tartják a diabétesz világnapot, ugyanis ezen a napon született Frederick Banting, aki 1921-ben felfedezte az inzulint.

A cukorbetegség megfelelő táplálkozással, kezeléssel és életmóddal kontroll alatt tartható, az életminőséget befolyásoló hatásai pedig jelentősen csökkenthetők. A diabétesz világnap célja, hogy információs kampánnyal elősegítse a betegség megelőzését és támogassa a diabétesszel élőket. A cukorbeteg ember étrendjét az orvos írja elő, ugyanis nagy mértékben ettől függ a beteg közérzete, munkabírása, sőt élettartama is. Mivel a csicsóka sok házikertben előfordul, jó tudni, hogy a cukorbetegek étrendjében nagyon jól alkalmazható zöldségféléről van szó!

​A szegények krumplija

A csicsóka egy méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos zöldség, amely annyira igénytelen, hogy még trágyázni, permetezni sem kell. Formája és íze leginkább a burgonyához hasonlít, kissé édeskés íze pedig a dióra emlékeztet. A csicsókagumók lehetnek világossárgák, de akár vörösesbarnák is, sőt lilás árnyalatú fajtája is van. A gumókban lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak belőle. Az inulin bizonyítottan csökkenti a vér inzulinkoncentrációját, ezért igen fontos szerepe van a cukorbetegek diétájában.

Fotó: Shutterstock

Csicsókakrémleves

A csicsókát és a fehérrépát megtisztítjuk és kockára vágjuk. A salottahagymát finomra vágjuk, és olívaolajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a csicsókát és a fehérrépát, és néhány percig még pirítjuk. Felöntjük alaplével, sóval és borssal ízesítjük, közepes lángon puhára főzzük. Utána botmixerrel pürésítjük, és végül szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, és még egyszer átforraljuk. Ízlés szerint még sózzuk és borsozzuk. Tálaláskor pirított dióval és kockára vágott kéksajttal díszítjük.

Fotó: Shutterstock

​Sajtos csicsókalepény

A csicsókát és a sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük. A gombát megmossuk, és szintén lereszeljük, a szárított paradicsomot pedig vékonyra felszeleteljük. A tojást a tejföllel és a joghurttal, valamint a rozmaringgal, petrezselyemzölddel, sóval és borssal elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőport és a lisztet, és sűrű palacsintatésztát készítünk belőle, végül belereszeljük az ementálit és a füstölt sajtot, valamint hozzáadjuk a gombát, paradicsomot, sárgarépát és a csicsókát. Sütőpapírral bélelt tepsibe kis adagokat teszünk egy kanál segítségével, és előmelegített sütőben 10 percig sütjük, utána a halmokat megfordítjuk és visszatesszük a sütőbe. Így mindkét oldal megsül. Tálalhatjuk így magában, vagy pedig mártogatóssal is.

Fotó: Shutterstock

​Csicsókapogácsa

A megtisztított és kockára vágott csicsókát megfőzzük sós vízben. Ha kihűlt, krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a puha margarint, sót, tojást, tejet és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, és körülbelül egy órát pihentetjük. A pihentetés után vékonyra nyújtjuk a tésztát, hajtogatjuk, majd ismét vékonyra nyújtjuk. Kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással vékonyan megkenjük. Tetejére diót vagy sajtot szórunk, és készre sütjük.

​Csicsókapaprikás

A csicsókát, sárgarépát és a szárzellert megtisztítjuk, kockára vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt pirospaprikával, sóval, borssal és őrölt köménnyel. Hozzáadjuk a kockára vágott csicsókát, sárgarépát és a szárzellert, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Tálalhatjuk magában is, de nokedlivel vagy savanyú káposztával egyenesen mennyei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET