Ma este megérkezik az év leglátványosabb csillaghullása

Érdemes távolabb menni a várostól ahhoz, hogy igazán jól megfigyelhessük.

meteorzápor egy erdőből nézve

Óránként akár százhúsz hullócsillaggal is találkozhatunk a Geminidák meteorraj ma esti érkezésekor.

Fotó: Shutterstock

Meteorzápor (illusztráció)

Ugyan az égre nézve gyakran előfordul, hogy elszórva bár, de látunk egy-egy fényesen izzó csóvát, minden évben van pár olyan nap, amikor ritka űrbéli jelenségek miatt rengeteg hullócsillaggal találkozhatunk. Ilyenkor a Föld pályáját általában valamilyen csillagközi porfelhő keresztezi.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A legismertebb ilyen jelenség a Perseidák nevű meteorraj augusztusi parádéja, ami annyira látványos, hogy az augusztust miatta szokás a hullócsillagok hónapjának nevezni. Azonban van egy kevésbé ismert, még látványosabb meteorraj is: a Geminidák.

A Space szerint Geminidák forrása egészen különleges: a meteorraj és a porfelhő a 3200 Phaethon nevű, üstökösszerű kisbolygóból származik. A 3200 Phaethont 1983-ban fedezték fel, és különös tulajdonsága, hogy a Naphoz közeledve meteorként viselkedik, vagyis felizzik és fényes csóvát húz maga után, ennek következtében pedig csillagközi por válik le a felszínéről. Ez a por alkotja a Geminidákat.

A kutatók szerint amint a 3200 Phaethon megközelíti a Napot, annak hője extrém módon felhevíti a bolygó felszínét. Ilyenkor a felrepedt kőzetdarabok elhagyják a felszínt, és tovább táplálják a Geminidákat.

Fotó: Shutterstock

Érdemes a város fényeitől távol követnünk a csillaghullást

A meteorraj megfigyelésére idén a legalkalmasabb időpont december 14-én, azaz ma este lesz.

Az előrejelzések szerint a legnagyobb aktivitás a kora esti órákban, 20:00 körül várható. Éjfél után is érdemes kimenni meteorvadászatra, ugyanis hajnalban pont úgy fordul majd a Föld, hogy „szemből" láthatjuk a hullócsillagokat. Aki igazán ki szeretné élvezni az idei Geminidákat, annak érdemes minél messzebb mennie a városoktól, olyan helyre, ahol az égbolt minél nagyobb része zavartalanul, fényszennyezés nélkül látható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET