5 gyógyfürdő, amiknek bakancslistán a helyük

Nemcsak egészségesek, hanem különlegesek és gyönyörűek is. Melyiket tennéd a listád elejére?

Fotó: Shutterstock

Gyógy- és termálfürdők a Föld belsejéből kiáramló forrásokból: nemcsak az egészségünkre gyakorolnak gyógyhatást, hanem örömet okoznak a szemnek és a léleknek is.

Cascate del Mulino – Olaszország

Fotó: Unsplash

Toszkána leghíresebb Instagram-látványossága, amit sokan összekevernek a Terme di Saturnia melegforrásokkal. Igaz, az is egy szuper program, de össze sem hasonlítható a Cascate de Mulino kék vizével, ami a nap 24 órájában látogatható, ráadásul teljesen ingyen. Itt termálvíz folyik át a természetes mészkőmedencéken, fenséges élményt és látványt nyújtva, miközben a kénes víz állandó 37 °C hőmérsékleten csordogál.

Pamukkale – Törökország

Fotó: Shutterstock

Az UNESCO Világörökség részét képező természeti parkban 17 meleg vizű forrás található. A türkizkék víz az ókor óta számos híres látogatót fogadott, közöttük Kleopátra egyiptomi királynőt is. A látogatók mind a mai napig a teljes nyugalmat és gyógyulást keresik ezekben a 36 °C körüli gyógyforrásokban, amelyekről úgy tartják, különösen hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében, illetve a vérnyomásproblémákra. Aki pedig már megunta a vízben pihenést, csónakázhat az ókori Hierapolisz városának romjai között, meglátogathatja a múzeumot, ahol a hierapoliszi történelmi leleteket és a bronzkori mesterségek tárgyait mutatják be, vagy ihat egy finom italt a park kávézójában, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra.

Kék lagúna – Izland

Fotó: Unsplash

A Keflavik repülőtértől mindössze 10 percre található lagúna tökéletes izlandi program. A 8,7 km²-es területen elterülő Kék Lagúna különleges ásványokban és algákban gazdag geotermikus, kékes-tejfehér színű tengervize tökéletesen pihentet. A 37-38 °C fokos víz a mohás sziklák mentén folyik, ahonnan meseszép kilátás nyílik a hegyekre. Több órás programra készülj, mert a vízi bárban iszogatva nem lesz kedved egyhamar elindulni, arról nem beszélve, hogy használhatod a szaunát és a gőzkabint, és ha már ott vagy, ki ne hagyd a meleg vízesést és a barlanglátogatást sem.

​Uunartoq – Grönland

Fotó: Shutterstock

A Föld legnagyobb szigetén rengeteg meleg forrás található, de csak egyetlen olyan, amelyben meg is csobbanhatsz. A hegycsúcsok között megbúvó Uunartoqról elképesztő látvány tárul eléd a jéghegyekre, a havas tájra, a tengerben fel-fel bukkanó bálnákra. A meleg források egész évben kellemes meleget adnak: a víz hőmérséklete 34-38 °C között változik. Csak hajóúttal lehet megközelíteni, amire nyáron is érdemes befizetni, hiszen ilyenkor felfedezheted a közeli Nanortalik városát és a Qaqortoq nevű települést.

​Takaragawa Onsen – Japán

Fotó: Shutterstock

A Takaragawa Onsen hőforrások a Joshin'etsukogen és az Oze Nemzeti Parkok hófödte csúcsai között folynak. Négy szabadtéri fürdő közül választhatsz, de szinte mindegy, melyik lesz a befutó (legjobb mindet kipróbálni), mivel mindben együtt lélegezhetsz a természettel. Az évszakok szerint változó erdei környezet olyan érzést kelt, mintha egyenesen a paradicsomba csöppentél volna. A látogatókat a nap 24 órájában nyitva tartó beltéri és kültéri gyógyfürdő várja.

AMI MÉG ÉRDEKELHET