Ako zostať fit a v kondícii, aj keď ste na cestách

Viac ako na objeme cvičenia záleží na dodržaní pravidelnosti.

Foto: Shutterstock

S novým rokom je tu množstvo odhodlaní vytrvať v zdravom životnom štýle čo najdlhšie. Ak si aj zaradíte do života určitý režim na cvičenie, cestovanie to vie dokonale rozhodiť. Ako si zachovať cestovateľský a zdravý životný štýl v jednom?

Využite každú príležitosť

Foto: Unsplash

Pri cestovaní je najdôležitejšie stále sa hýbať. Veď zvyčajne sa nasedíte dosť počas presunov, letov, či jázd vlakmi, taxíkmi, či hromadnou dopravou. Preto zvážte, či niektoré vzdialenosti nedáte aj na pešo. To môžu byť aj jednoduché presuny medzi terminálmi, kde využijete schody namiesto eskalátorov, či prejdenie sa k ubytovaniu namiesto jazdy uberom či metrom.

Dôležité je zostať fit aj pri jazdách autom - niekoľko tipov na jedlo aj pohyb nájdete tu.

Zistite si informácie vopred a podľa toho sa aj zbaľte

Foto: Unsplash

Kľúčom k úspechu je plánovanie. Ešte pred odchodom na cestu zistite, aké fitness možnosti ponúka vaše ubytovanie. Mnohé hotely poskytujú posilňovne či bazény, alebo majú vo svojom okolí parky či vhodné trasy na behanie. Podľa toho si môžete pribaliť vhodné oblečenie. Ak napríklad spájate „bleisure“, čiže business a leisure, tj. pracovnú cestu s kusom oddychu, zabehať si okolo známych pamiatok destinácie je rýchly, zdravý a originálny spôsob, ako mesto spoznať. Skúsiť tiež môžete nordic walking, alebo službu zdieľaných bicyklov.

Cvičenie v izbe

Na to, aby ste zostali fit, netreba veľa a častokrát ani priestor, ani čas. Cvičenie priamo vo vašej hotelovej izbe môže byť účinný spôsob, ako zostať v kondícii. Skúste cvičenia s vlastnou váhou, ako sú kliky, drepy, brušáky, alebo yoga. Nevyžadujú žiadne špeciálne vybavenie a dajú sa ľahko vykonávať v malom priestore. Existujú aj rôzne mobilné aplikácie a online videá, ktoré ponúkajú vedené cvičenia, vhodné pre akékoľvek prostredie.

Strava a pravidelnosť sú kľúčom

Foto: Unsplash

Nech už skúsite akýkoľvek pohyb, vedzte, že nemusíte robiť veľa. Stačí aj desať-dvadsať minút, ktoré keď dodržíte denne, zostanete fit. Ideálne je aktivity striedať, aby to pre vás bola zábava. Avšak aj na cestách platí, že len kombinácia pohybu a zdravého jedla vám pomôže k chudnutiu a kondičke. Aj na cestách sa tak snažte vyberať zdravé možnosti stravovania. Zamerajte sa na čerstvé ovocie, zeleninu, bielkoviny, a vyhýbajte sa nadmernému množstvu spracovaných potravín a odolajte známej značke rýchleho občerstvenia len preto, že ju poznáte. Lokálne jedlo vám dodá zážitky a určite viac živín.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET