Ďalšie útoky medveďov na severe Slovenska v posledných dňoch

Ohrozenie medveďmi sa stáva čoraz naliehavejším problémom.

medveď

Medveď hnedý zaútočil na turistov pri obci Pribilina na úpätí Tatier po tom, čo v predchádzajúci deň pri Žiline medveď napadol hubára, informoval 30. a 31. marca spravodajský portál Pravda.sk.

Nedávno sme informovali o útoku medveďa 17. marca, ktorý zranil päť ľudí v obytnej zóne Liptovského Mikuláša. Niekoľko týždňov po tomto incidente došlo k ďalším nehodám − a to v tom istom regióne severného Slovenska.

Manželský pár v strednom veku išiel podvečer 31. marca na prechádzku so psom v časti Pribylina-Hrdovo, medzi Račkovou dolinou a Podbanským. Počas útoku medveďa pod Suchým Hrádkom sa muž zranil pri úteku, no páru sa podarilo dostať do neďalekej chaty a vyhnúť sa tak ďalšiemu nebezpečenstvu. Manželka potom okamžite informovala políciu.

Okrem záchranárov sa na miesto činu ponáhľal aj zásahový tím pre medveďa hnedého. Muža previezli do nemocnice s ľahkými zraneniami a prepustili ho.

Foto: Shutterstock

Hubárovi, ktorý bol napadnutý deň predtým, sa našťastie nič nestalo. Podľa jeho slov sa v hustom poraste lesa nad obcou Stráňavy pri Žiline stretol s medveďom hnedým, ktorý na neho náhle zaútočil. Mužovi sa ho však podarilo zraniť pištoľou a potom stihol utiecť.

Keď úrady po incidente prehľadávali oblasť, jedného z poľovníkov už postrelený medveď opäť napadol. Poľovníci následne spustili paľbu na zviera, ktoré utieklo do hustého lesa.

Hoci zviera, ktoré 17. marca spôsobilo zranenia, bolo minulý týždeň údajne identifikované a zastrelené, Štátna ochrana prírody údajne stále rokuje s poľovníckymi združeniami.

Cieľom je spoločne vypracovaný postup, ktorý umožní rýchlejšie a spoľahlivejšie identifikovať nebezpečné medvede, ktoré budú musieť úrady v záujme bezpečnosti verejnosti zastreliť.

Foto: Zásahový tím pre medveďa hnedého

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET