Malá francúzska dedinka, ktorá je najlepším príkladom vidieckej romantiky

Má len 370 obyvateľov.

Autoire

Tichá dedinka Autoire, ukrytá na juhu Francúzska medzi Bordeaux a Lyonom, dostala v období renesancie prezývku malé Versailles" pre svoje úhľadné stredoveké budovy a krásne okolie. V súčasnosti je táto dedina obľúbeným cieľom milovníkov prírody, ale je ideálna aj pre tých, ktorí chcú od všetkého utiecť.

Maličká dedinka Autoire sa považuje za jednu z najkrajších vo Francúzsku, čo nie je prekvapením vzhľadom na sviežu zeleň a romantické kamenné budovy, ktoré ju obklopujú. Červenohnedé domčeky dokonale splývajú s výhľadom na strmé útesy, ktoré ohraničujú dedinu, a jednou z najvýraznejších pamiatok Autoire je románsky kostol postavený v 11. a 12. storočí.

Ako upozorňuje Express, práve tunajším stavbám vďačí Autoire za svoju prezývku Versailles, keďže v obci si počas renesancie postavilo vily mnoho šľachticov. Patrí k nim aj vežovitý zámok Château de Laroque-Delprat a Limargue. Centrálne námestie zdobí fontána a v okolí sa nachádza 7 zámkov alebo palácov".

Autoire však nestojí za návštevu len kvôli nostalgickej architektúre: jednou z najkrajších atrakcií je neďaleký 30 metrov vysoký vodopád (Cascade d'Autoire). Táto oblasť je ideálna na pešiu turistiku, ale návštevníci radi nasadajú aj na kone a bicykle, aby preskúmali malebnú francúzsku krajinu.

Po návšteve vodopádu sa oplatí prejsť k zrúcanine zámku Château des Anglais. Túto historickú stavbu postavili Angličania počas storočnej vojny a k zrúcaninám v skalnom brale je to asi desať minút chôdze. Trochu náročnú prechádzku odmení nádherný výhľad.

Neďaleko sa nachádza regionálny prírodný park Causses du Quercy, skutočný zábavný park pod holým nebom pre tých, ktorí majú radi aktívnu dovolenku. Jaskyne, chodníky a vodné plochy parku, od jazdy na koni až po kanoistiku a horolezectvo, stoja za návštevu a trochu relaxu. Táto oblasť je tiež významným cieľom pútnikov, pretože cez park vedie Svätojakubská cesta.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET