Megvadult varjak tartják félelemben a lakosokat Dél-Koreában

Egyre nagyobb káoszt okoznak.

varjak egy dróton

A koreai elektromos művek szerint varjak ezrei 2021 óta legalább 103 áramkimaradásért felelősek az országban. Ennél nagyobb baj, hogy a madarak magukra a lakosokra is veszélyt jelentenek Dél-Korea-szerte: több olyan incidens volt már, amikor közvetlenül emberekre támadtak az agresszív szárnyasok.

A „gyilkos" nevet viselő varjúhadak olyan nagy pusztítást végeztek a közelmúltban, hogy a dél-koreai kormány mihamarabbi célja lett populációjuk visszaszorítása. Ugyanis több szempontból is problémát jelentenek ezek a madarak.

Egyrészt az ázsiai ország áramhálózatában és mezőgazdasági termésében is kárt tesznek.

Legutóbb például június 13-án történt egy olyan áramkimaradás a busani Yeonjae kerületben, amely közel 500 háztartást borított sötétségbe. A madarak bűnösségére azok a tetemek szolgálnak bizonyítékul, amelyeket a megrongálódott telefonoszlopok közelében találtak a helyiek.

Ez is érdekelhet: Ki dalol itt? Próbáld ki a madárhang-felismerő appot.

Emellett pedig a kiszámíthatatlan támadások ugyancsak mindennapossá váltak.

Egy lakó arról számolt be a napokban, hogy még akkor is megtámadta őt egy szárnyas, amikor épp egy sérült segítségére siettek, akit egy másik varjú sebesített meg.

Fotó: Shutterstock

dzsungelvarjú (Corvus macrorhynchos)

Szakértők szerint fő bajkeverők állítólag a dzsungelvarjak (Corvus macrorhynchos), amelyek elérhetik az 57 cm-es hosszúságot is. Általában fák gyümölcsével, rovarokkal és rothadt hússal táplálkoznak, de a városokban élelmiszerhulladékok után kutatva szintén felfedezhetőek.

Ezt is nézd meg! Kiengedték a börtönből a kémkedéssel vádolt indiai galambot

Mi lehet a megoldás?

Pusztító magatartásuk miatt más madarakkal – például a dolmányosokkal és több más varjúfélével együtt – 2023 decemberében államilag kártevőnek nyilvánították.

Így lehetővé vált befogásuk, azonban ösztönzők hiányában egyelőre nagyon kevesen próbálkoznak ezzel.

Továbbá ezeket a madarakat alapvetően a magas intelligenciájuk miatt sem egyszerű feladat befogni. Fegyverek használata pedig a városokban nem engedélyezhető a lakosságra és az épületekre jelentett kockázat miatt.

Ezáltal – a szarkák visszaszorulása okán egyre jobban elszaporodó – varjak kordában tartása egyelőre rendkívül nagy fejtörést okoz a dél-koreai hatóságoknak.

Forrás: Dailystar

AMI MÉG ÉRDEKELHET