Do školy na bicykli bezpečne

Kampaň do školy na bicykli je bezpochyby veľmi dôležitou celoslovenskou kampaňou, ktorá má podporiť dochádzanie do školy zdravo a ekologicky. Jedna vec však mnohých ľudí od poslania detí do školy bicyklom odrádza – strach z nehody. Tu je niekoľko tipov, ako sa dá dosiahnuť, aby sa deti dostali na vyučovanie na bicykli v bezpečí.

Foto: Shutterstock

Ako deti rastú, potrebujeme im pre ich sebadôveru zveriť čoraz viac našej dôvery. Samostatná cesta do školy bicyklom je jedna z nich. Predtým, než tak urobíte, je však pre ich bezpečnosť a váš pokoj na duši nutné urobiť niekoľko krokov, ktoré deti ochránia. Najmä deti vo veku 11 až 14 rokov sú na cestách zraniteľné. Sú už dosť dospelé na to, aby išli samy, no sú pod vplyvom kamarátov, rozptýlení a aj mobilných telefónov či slúchadiel. A to všetko sú riziká.

Vždy s helmou a bez slúchadiel

Foto: Pixabay

Pád pre nerovnosť cesty, stočenie riadidiel, obrubník a podobné maličkosti sa stanú rýchlo. Väčšinou sa končí modrinami či odreninami. Ak si však človek udrie hlavu, poškodiť sa môže mozog a to môže mať celoživotné následky. A sekunda pádu si nevyberá, na akú dlhú trasu ste sa vybrali. Preto nikdy nepodceňujte helmu a na jej nosení trvajte. Možno nie je „cool“ a hrozí, že dieťa si ju za prvým rohom zloží. Pozrieť si videá na internete o trvalých následkoch za takéto konanie môže pomôcť.

Druhým dôležitým doplnkom na hlave sú slúchadlá. Tie však na uši počas jazdy do školy nepatria. Autá sú tichšie, sú okolo nás aj tiché elektromobily, ale aj rýchle a tiché elektrické kolobežky. Dieťa by sa počas jazdy do školy malo sústrediť viac než zrakom. Zvuk je často prvým varovaním, že niečo nie je v poriadku.

Vyberte spolu trasu a nabite si mobily

Foto: unsplash

Pre spoločný pokoj je dobré, keď si pred dochádzaním do školy vyberiete najvhodnejšiu trasu. V ideálnom svete by viedla po celý čas po cyklochodníku. Realita je však žiaľ iná. Vyberte a prejdite si trasu spoločne. Vyhnite sa strmým zjazdom či príliš rušným uliciam. Určite nenechajte dieťa križovať rušnú cestu tam, kde nie sú semafory. Dohodnite sa, nech deti používajú tú istú trasu, alebo, ak sa bojíte bezpečnosti, dve trasy. Ak by náhodou dieťa neprišlo včas, budete tak vedieť, kde ho hľadať. Uistite sa, že dieťa má so sebou nabitý mobil a nechajte mu zapnuté sledovanie polohy mobilu.

Vidieť a byť videný

Foto: unsplash

Zlaté pravidlo na cestách je o tom, aby ste videli a boli videní. Radšej sa osvetlite vpredu aj vzadu a naučte dieťa, ako svetlo zapnúť pred jazdou, bez ohľadu na počasie. Veľmi pomáha reflexné oblečenie. Svietivo žltá ľahká bunda nič neváži, ľahko sa zbalí do školskej skrinky a pritom ochráni ako prvá vrstva pred prípadným blatom či vodou. Pri spoločnom výbere trasy do školy sa presvedčte, že vaše dieťa ľahko zvláda ukazovanie rukou pred zabočením.

Opatrne s ruksakom

Foto: Shutterstock

Školské ruksaky dokážu byť poriadne závažia. Aj na to treba na bicykli myslieť. Ruksak môže dieťa pri prudkom brzdení alebo zatočení prevážiť. Preto cyklistický výlet s ťažkým ruksakom na otestovanie nie je na škodu, aj keď vám dieťa tvrdí, ako super zvláda jazdu na svojom bicykli. Nikdy nedovoľte, aby ruksak nosilo na riadidlách. Ak je vpredu v košíku, treba si zvyknúť, že jeho váha spôsobuje ostrejšie zatáčanie. Vzadu zas pozor na visiace popruhy, ktoré sa môžu zamotať do kolesa.

O kontrole funkčnosti bicykla netreba ani hovoriť. Ale tak pre istotu – základom sú nekompromisne funkčné brzdy, dobrá prehadzovačka a správny tlak v pneumatikách.

AMI MÉG ÉRDEKELHET