DOKEDY SA BUDEME EŠTE LYŽOVAŤ?

Otázka dostatku snehu sa bytostne dotýka lyžiarov i lyžiarskych stredísk a jej naliehavosť pociťujeme už v súčasnosti. Výsledky výskumov jednoznačne naznačujú, že zimné sezóny s dostatočnou snehovou pokrývkou budú čoraz kratšie.

Foto: Shutterstock

Švajčiarske strediská v porovnaní s rokom 1970 otvárajú o 12 dní neskôr a sezónu končia o 25 dní skôr. V USA sa v porovnaní s 80. rokmi minulého storočia skrátila lyžiarska sezóna o 34 dní. Už aj teraz existujú svahy, kde musia dovážať až 80 percent snehu – na slávne preteky v Kitzbüheli zvážajú sneh vrtuľníkmi.

HĽADANIE STRATENÉHO SNEHU

Foto: Pixabay

Aj podľa najoptimistickejších prognóz stratia ľadovce v Alpách do roku 2050 približne polovicu súčasného objemu. Lyžiarske strediská pod hranicou 1700 metrov (do tejto skupiny patrí 70 percent svahov v Alpách) sa za jedno až dve desaťročia dostanú do neriešiteľnej situácie. Otvorenie sezóny v decembri a organizovanie zimných olympiád bude závisieť výlučne na snežných delách.

Samozrejme, existujú zaujímavé projekty od výroby oblakov cez modernejšie snežné delá až po vyššie položené trate. Odborníci z Americkej geofyzikálnej únie, Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu, Európskej únie geovied či Inštitútu geografie a udržateľnosti Univerzity v Lausanne však zhodne upozorňujú: zákony fyziky sa nedajú oklamať.

Foto: Pixabay

AMI MÉG ÉRDEKELHET