Polárny kruh a domov Santa Clausa

Kto by ho nepoznal: milý deduško s okuliarmi, dlhou, bielou bradou, v červenom kabáte. A možno aj s vrecom plným hračiek. Otec všetkých Vianoc. Vedeli ste, že jeho domovom nie je severný pól, ale že spolu s jeho pomocníkmi Elfami a pani Santovou býva hneď za polárnym kruhom vo Fínsku?

Foto: Drive Magazine

Áno, Santa Claus naozaj existuje. Tak ako existuje láska a štedrosť, ktoré vnášajú do našich životov radosť. Po dlhé stáročia sa mu darilo žiť v utajení. Dnes je však všetko inak a po tom, čo bola jeho poloha odhalená, zavíta sem pol milióna návštevníkov ročne. Dedinka je otvorená 365 dní v roku, ale najväčšie čaro má práve počas zimy. Tak sme si povedali, že si tento zážitok nesmieme nechať ujsť.

Ako sa dostať do dediny Santa Clausa a kde sa ubytovať?

Foto: Drive Magazine

Letisko v Rovaniemi.

Keď sme objavili lacné letenky z Bruselu do Rovaniemi, bolo rozhodnuté okamžite. Ešte bola možnosť letieť do Helsínk a odtiaľ nočným vlakom, ale 8-hodinová cesta vlakom nás odrádzala. Letisko v Rovaniemi sa nachádza 10 minút jazdy taxíkom do centra. Ubytovať sa môžete priamo v Santovej dedinke alebo v hlavnom meste Laponska – Rovaniemi. My sme zvolili strategickú polohu v strede. Dva km do dediny a cca 6 km do centra mesta, čo bol skvelý východiskový bod. Ráno sme sa dobre zahriali prechádzkou a večer sme unavení využili autobus číslo 8, ktorý premáva medzi železničnou stanicou v Rovaniemi, centrom mesta a dedinkou každú chvíľu. Jednoznačne odporúčame hľadať ubytovanie so saunou, ktorú budete po dlhom dni v mrazivom počasí milovať (možno viac ako Santu).

Prekročenie polárneho kruhu

Foto: Drive Magazine

Čiara polárneho kruhu pri dome Santa Clausa.

Polárny kruh je kruh zemepisnej šírky, ktorý sa tiahne 66°33′45,9″ severne od rovníka. Označuje najjužnejšiu zemepisnú šírku, kde slnko môže svietiť 24 hodín v kuse alebo nevyjde celý deň, takže tu môžete zažiť v lete polárny deň a v zime polárnu noc. Polárny kruh vraj označuje tiež hranicu bez zhonu a stresu. Niečo na tom asi bude, lebo my sme sa tu cítili fantasticky. Celé okolie malo takú pohodovú atmosféru, že sme sa nedivili, že Fíni patria medzi najšťastnejšie národy sveta a dokonca nám nevadili ani mínusové teploty. V Santovej dedinke vám dokonca za 1€ dajú do pasu pečiatku o potvrdení prekročenia polárneho kruhu, tak si ho určite, napriek tomu, že je Fínsko v Schengene, vezmite so sebou.

Obývačka Santa Clausa

Foto: Drive Magazine

Youtuber Casey Neistat a Santa Claus.

Santa Claus býva v krásnom drevenom zrube a cesta k nemu je sčasti lemovaná červeným kobercom. Čím bližšie k Vianociam, tým je rad k Santovi dlhší. Preto je dobré sa v rade vystriedať a medzitým si ostatní môžu obzrieť dedinku, kde je vstup zadarmo. Keď sa už dostanete na rad, Santa vás privíta vo svojej obývačke, kde nesmiete fotiť. Santa má svojho osobného fotografa a rád sa s vami odfotí a porozpráva. Celé stretnutie je zadarmo a nahráva sa. Po návšteve máte možnosť zakúpiť si u Elfov originálne balenie s trblietavou veľkou fotkou za 25 € alebo prístup k 2 fotkám a videu, ktoré je k dispozícii na stiahnutie ešte 400 dní od fotenia za 50 €. Je len na vás, či si vyberiete jednu možnosť, obe alebo žiadnu.

Santove soby

Foto: Drive Magazine

Zoberte soby na prechádzku lesom.

Predstaviť si Santu bez sobov je ako mať Veľkú noc bez maľovaných vajíčok. V areáli máte možnosť povoziť sa na záprahu ťahanom sobmi, v zime na sánkach a keď nie je sneh, pripoja na ne kolesá. Našim deťom bolo rozkošných sobíkov ľúto, tak sme zvolili prechádzku so sobmi. Je to síce drahšie, ale soby môžete nakŕmiť na sobej farme, pohladkať a vyvenčiť v lese na asi 1-2 km okruhu. Toto bol pre nás všetkých najkrajší zážitok.

Čo ešte môžete v Santovej dedinke vyskúšať?

Foto: Drive Magazine

Okrem sobov sú tu husky, s ktorými si tiež môžete zajazdiť. Alebo adrenalínovejšia jazda na snežných skútroch, spúšťanie sa dolu svahom na nafukovacích kolesách, zapísať sa do školy Elfov, stretnúť sa s pani Santovou, korčuľovať alebo zájsť na drink do ľadového baru. Všetky tieto aktivity sú spoplatnené, ale po Santovej dedinke, ktorá je akousi spleťou budov pri hlavnej ceste severne od Rovaniemi, môžete atmosféru Vianoc nasávať zadarmo.

Pošlite list Santa Clausovi

Foto: Drive Magazine

Deti z celého sveta posielajú listy so svojimi snami. V dedinke je pošta, kde za poplatok napíšete Santovi list. Ak sem nemôžete prísť, skúste mu napísať list, poslať a možno vám odpíše. Tu je adresa:

Santa Claus
Santa Claus' Main Post Office
Tähtikuja 1
96930 Arctic Circle
Fínsko

Foto: Drive Magazine

AMI MÉG ÉRDEKELHET