Donovaly, a havas klasszikus

Csillogó, fehér hótakaró, friss levegő, gyönyörű panoráma és szikrázó napsütés. A téli sportok rajongóinak ez maga a mennyország.

Fotó: Shutterstock

Donovaly – magyarul Dóval – az említett tulajdonságok mindegyikével rendelkezik. A Besztercebányától 25 kilométerre található település pazar természeti környezetben fekszik, ezért nemcsak télen, hanem nyáron is nagyon sok turista keresi fel.

​Szénégető telepből lett turistaparadicsom

Fotó: Shutterstock

A 17. században még csak egy szénégető telep volt itt, napjainkban viszont Donovaly Szlovákia legismertebb turisztikai központja, melynek híre messze átnyúlik az országhatáron. Nyáron hosszú túrákra csábítanak a környező hegyeket borító illatos fenyőerdők és rétek, télen pedig az egész környék egy hatalmas síparadicsommá válik, ahol minden korosztály megtalálja a neki megfelelő sípályát. Minden évben itt rendezik meg a szánhúzó versenyt, amelyre a világ számos országából érkeznek versenyzők és turisták, hogy részesei legyenek ennek a különleges eseménynek.

​Téli sportok éjjel-nappal

www.youtube.com

Zimné promo - PARK SNOW Donovaly

Donovalyba akár felkészületlenül is lehet érkezni. Sok síkölcsönző működik itt, több helyszínen pedig síoktatás is folyik, de az egyszerűtől a luxusig minden igényt kielégítő szállodákat, apartmanházakat és remek éttermeket is találunk a településen. A téli sportok szerelemesei 24 felvonót vehetnek igénybe, és az elmúlt évek fejlesztései lehetővé tették, hogy a síterep mindkét oldalán új felvonók létesüljenek. A Nová Hoľa hegycsúcsra egy különleges sífelvonóval lehet feljutni, amelyen a hatszemélyes ülőkék és a kabinok egymás után haladnak ugyanazon a drótkötélen. A nagyszerű sífutó és szlalompályákkal is rendelkező Park Snow Donovaly kitűnő feltételekkel várja a sportolni vágyókat, legyenek azok kezdők vagy haladók, idősek vagy fiatalok. Lehetőség van éjszakai síelésre és szánkózásra is. Az itt található Fun Parkban folyik a kicsik síoktatása különféle játékokkal és versenyekkel egybekötve.

​Mint a mesében

Fotó: donovalkovo.sk

A Patty Ski síközpont mellett lévő Donovalkovo szórakoztatóközpontban úgy érezhetjük magunkat, mintha visszautaznánk az időben. Itt a gyerekek úgy játszhatnak, ahogy egykor a szüleik: nincs tablet, ezért internet sincs, sőt még telefon sem. Csak játékok. Összesen 21 kis ház található itt, melyeket a gyerekek méreteihez igazodva építettek fel. A gyerekeket Hófehérke és Hamupipőke várja, akikkel finom süteményeket készíthetnek, vagy akár teázhatnak is, a kreatív műhelyekben pedig a kézügyességüket tehetik próbára. A képzett animátorok megtanítják az aprónépet vásárolni, vagy éppen benzint tankolni, az állatbarátok számára pedig egy minifarm ígér felejthetetlen élményeket. Donovaly központjában található a Habakuky – Mesevilág, ahol a szlovák népmesék varázslatos légkörével és különleges építményekkel várják a gyerekeket. Olyan mesehősök gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról, mint Popolvár és Loktibrada. A mesebeli falucska nemcsak a családok számára ideális választás, hanem iskolai kirándulásokra, de még céges összejövetelekre is, mivel multifunkcionális jellege miatt nem mindennapi inspirációt nyújthat a látogatóknak.

Adrenalinból sincs hiány

www.youtube.com

Donovaly downhill [Summer Edition]

Donovaly nemcsak télen, hanem nyáron is remek választás. A környéket turistautak sokasága szeli keresztül, de a Nová Hoľa hegycsúcs jobb oldali lejtőjén egy nyári bobpályát is találunk. A pálya közel 900 méter hosszú, és a 7 ugratónak, valamint a 11 éles kanyarnak köszönhetően a 45 km/óra maximális sebesség mellett garantáltan elegendő mennyiségű adrenalinhoz jut mindenki, aki kipróbálja. A bobpálya természetesen nemcsak nyáron, hanem télen is várja a vendégeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET