Malebné drevené kostolíky

Vianočný čas je pre mnohých Slovákov a Slovenky časom návštevy kostolov. Medzi skvosty z tejto oblasti jednoznačne patria drevené kostolíky, ktoré nemajú široko-ďaleko obdobu. Ak už nemôžete zavítať do všetkých, skúste aspoň tie, ktoré sú zapísané vo svetovom dedičstve UNESCO.

Foto: Slovakia.travel

Kostoly boli odrazom nezlomnej viery človeka k Bohu, ktorý bol pre ľudí často jedinou nádejou v živote. Keďže sa mu chceli zavďačiť, stavali kostoly, ktoré predstavovali útočisko, kam by sa mohli prísť pomodliť. V tej dobe bolo najjednoduchšie dostať sa k drevu, a tak celý interiér a exteriér bol do najmenších detailov prepracovaný z tohto materiálu. Zaujímavosťou týchto stavieb je, že pri výstavbe nebol použitý žiaden klinec.

Kostol svätého Františka z Assisi

Foto: Slovakia.travel

Kostol svätého Františka z Assisi v Hervartove.

Kostol bol postavený koncom 15. storočia. Tento drevený rímskokatolícky kostol sa nachádza v obci Hervartov v okrese Bardejov, pod vrchmi pohoria Čergov. Ide o najstarší a najzachovanejší drevený kostol na Slovensku. Vzácnou pamiatkou na obdobie reformácie je drevená krstiteľnica zo 17. storočia, lavica s vyrezávanými bočnicami a strieškou a tabuľový obraz Posledná večera. Motívy Adama a Evy v raji a boja sv. Juraja s drakom patria k najvzácnejším v chráme a dopĺňajú ich citáty z Biblie v latinčine, biblickej češtine a slovenčine.

Chrám svätého Mikuláša

Foto: Slovakia.travel

Chrám svätého Mikuláša v Bodružali.

Gréckokatolícky kostol byzantského obradu nájdete v obci Bodružal v okrese Svidník. Je zasvätený svätému Mikulášovi Divotvorcovi, arcibiskupovi z Myry v Lýkii, ktorý sa vyznačoval svojou dobročinnosťou. Dostavaný bol v roku 1658 a patrí k najstarším dreveným sakrálnym stavbám. Vo veži sa nachádzajú tri zvony, najstarší je z roku 1759. Areál chrámu je obohnaný drevenou ohradou so šindľovou strieškou a vstupnou bránkou takmer kruhového pôdorysu.

Chrám svätého Lukáša Evanjelistu

Foto: Severovychod.sk

Chrám svätého Lukáša Evanjelistu v Brežanoch.

Kostol z roku 1727 bol obnovený viackrát. Nachádza sa v obci Brežany, v okrese Prešov. Pôvodne gréckokatolícky kostolík sa dnes využíva na rímskokatolícke bohoslužby. Z architektonického pohľadu je tento kostolík atypickou trojdielnou zrubovou stavbou s výraznými vplyvmi gotickej sakrálnej architektúry. Kostol je súčasťou historického cintorína, kde ľahko nájdete hroby a kríže staršie ako 100 rokov. Najmä železné kríže na vás určite zapôsobia.

Kostol Všetkých svätých

Foto: Mesto Tvrdošín

Kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne.

Pýchou Tvrdošína je gotický drevený rímskokatolícky Kostol Všetkých svätých na miestnom cintoríne. Pochádza z druhej polovice 15. storočia a jeho dominantou je barokový oltár z konca 17. storočia s obrazom Všetkých svätých. Odborná rekonštrukcia a reštaurovanie kostola boli v roku 1993 ocenené plaketou EUROPA NOSTRA.

AMI MÉG ÉRDEKELHET