BATÉRIOVÉ MODULY AUDI V INDICKÝCH RIKŠIACH

Rikše sú súčasťou každodenného života v Indii. Pôvodne dvojkolesové vozíky ťahané človekom vo veľkom nahrádzajú rikše na elektrický pohon, ktoré sa dnes rátajú v miliónoch.

Foto: Audi AG

Vo väčšine z nich sú však zastarané olovené batérie. Nemecko-indický startup Nunam však prichádza s novinkou, ktorá si zaslúži osobitnú pozornosť. Pohon rikše totiž zabezpečujú použité batérie z testovacej flotily elektromobilov Audi e-tron.

www.youtube.com

Audi trainees Neckarsulm x Nunam | 2nd life E-Rickshaws & Solar Charging Station (Introduction)

Hlavným cieľom pilotného projektu je zistiť, do akej miery sa dajú opätovne využiť batérie s vysokým napätím. Ďalším zámerom inovatívneho projektu je zvýšiť zamestnanosť indických žien, keďže modely budú testovať výlučne ony.

Batérie elektromobilov sú skonštruované tak, aby vydržali celý životný cyklus vozidla. Často však zostávajú funkčné aj dlhšie, vďaka čomu sa môžu využiť v elektrických motoroch s menším výkonom, ktoré si vyžadujú menej energie.

Foto: Audi AG

Prototyp netradičnej rikše vyvinul spomínaný nemecko-indický startup so sídlami v Berlíne a Bangalore, a to v spolupráci s testovacou centrálou Audi v Nemecku.

Foto: Audi AG

Startup Nunam neskôr počíta aj s výstavbou solárnych staníc na dobíjanie, čím by sa nahradila elektrina vyrábaná z neekologického uhlia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET