Panónsky háj Gavurky: Dubový háj so stromami ako nikde inde

Asi 15 kilometrov južne od Zvolena, pri obci Dobrá Niva, nájdete jedinečný dubový háj, ktorý nemá na Slovensku obdobu. Duby, ktoré v ňom rastú, majú až 400 rokov a vyše 600 dubov tak tvorí jedinečné miesto na váš jarný výlet.

Foto: Shutterstock

Asi 15 kilometrov južne od Zvolena nájdete jedinečný dubový háj, ktorý nemá na Slovensku obdobu. Duby, ktoré v ňom rastú, majú až 400 rokov a vyše 600 dubov tak tvorí jedinečné miesto na váš jarný výlet.

Háj pri Dobrej Nive

V Pliešovskej kotline, neďaleko Zvolena, južným smerom na Budapešť, sa nachádza dubový háj. Nie je to niečo, čo je chránený prales, dokonca ani les. Ide o starý panónsky háj a ukážku toho, ako kedysi vyzerali pasienky. Dnes sú pasienky čisté lúčne porasty, no kedysi sa dobytok a aj ošípané pásli pod stromami v takýchto typických hájoch. Zachovalo sa ich len veľmi málo a ten pri Dobrej Nive je najväčší na Slovensku. Počas polhodinovej prechádzky smerom od Dobrej Nivy do Sásy uvidíte viac ako 600 starých dubov slavónskeho typu, Quercus robur. Okrem nich tu je voľný dubový porast, no prastaré stromy, s vekom dvesto až štyristo rokov, tu pútajú pozornosť. A tak fotografi, ale aj instagrameri hladní po pekných fotkách, tu majú na jar žatvu.

Vzor harmonického nažívania s prírodou

Ak sa Španieli radi chvália, že ich svetoznáma šunka jamón je taká chutná vďaka tomu, že sa ich ošípané pásli pod dubmi na žaluďoch z dubov, podobne tak to bolo kedysi aj v panónskych hájoch. Dobytok tu spásal prebujnelú vegetáciu a nachádzal tu tieň v horúcich dňoch, kým stromy zas ťažili z prirodzeného hnojenia vďaka výskytu zvierat. Človek tak napomáhal starým lesom nielen pasením. Ťažil tu aj drevo a to starou technikou zvanou pollardovanie. Tá síce odpíli veľkú časť stromu, no tak, že strom prežije a môže sa regenerovať. Súčasne sa predĺžil aj jeho život, a tak tu dnes duby majú veľa rokov a najzvláštnejšie tvary. Skrýva sa v nich široká biodiverzita života – od hmyzu a chrobákov cez vtáctvo a ďalšiu faunu. A tak Gavurky môžete prísť obdivovať fotograficky, ale aj z pohľadu trvalo udržateľného hospodárstva.

6-metrový obvod stromu 

Najväčší dub tu má obvod 6 metrov, no na ploche väčšej ako sto futbalových ihrísk si aj vy môžete nájsť svojho obľúbenca. Toto miesto malo svoju etapu aj počas pobytu sovietskych vojsk, po ktorých tu dodnes nájdeme podzemné úkryty. Toto miesto je zaujímavé nielen pre fotografov, ale aj pre páry, rodiny s deťmi, majiteľov psov, ktorí radi podnikajú výlety.

A ako sa ku Gavurkám dostanete? V Dobrej Nive odbočte pri Jednote na východ, prejdite popri požiarnej zbrojnici, cez železničné priecestie, až sa dostanete na malé námestíčko, na ktorom odbočíte vpravo. Následne sa držte ľavej z dvoch ciest, až kým neprídete ku Gavurkám. Posledných pár metrov k háju budete musieť prejsť pešo.

  • GPS do vašej navigácie: 48.459929, 19.131778
  • Najbližšie čerpacie stanica Slovnaft: Zvolen – Neresnická, Krupina
AMI MÉG ÉRDEKELHET