Egadské ostrovy: Malé kúsky raja pri Sicílii

Egadské ostrovy sú ľahko dostupné zo sicílskych miest Trapani a Marsala a sú obľúbenými destináciami na kúpanie. Nájdete tu krištáľovo čistú vodu v najkrajších odtieňoch smaragdovej a tyrkysovej, široké možnosti na potápanie, ochutnávanie nových jedál či jednoducho – relax.

Foto: Getty Images Hungary

Egadské ostrovy sú na turistickej scéne pomerne nové, no stále tam budete mať pocit autenticity, akoby ste sa ocitli na ostrovoch, ktoré len náhodou srdečne vítajú turistov a popri tom pozorujete život domácich v malebných rybárskych dedinách. Tvoria ich menšie ostrovy Favignana, Levanzo a Marettimo a ostrovčeky Formica a Maraone. More, ktoré ich obklopuje, je morská prírodná rezervácia. Ide o najväčšiu chránenú morskú oblasť v Európe, kde veľké prérie ponoreného tropického lesa poskytujú cenný biotop na reprodukciu mnohých druhov rýb, širokej škály žijúcich aj sťahovavých vtákov a morských korytnačiek Caretta.

Favignana

www.youtube.com

Favignana - Sicilia - [4K]

Favignana má tvar motýľa a je to najväčší ostrov na súostroví. Rovnomenné mesto sa kľukatí okolo prístavu s udržiavanými budovami, ako je napríklad Palazzo Florio. Názov ostrova je nerozlučne spojený s tradičným lovom a spracovaním tuniakov, dôležitým prvkom pre hospodárstvo ostrova už po stáročia. Pre väčšinu ostrovanom predstavuje jedinú formu živobytia. Dnes tu stojí aj múzeum. Ostrov nie je hornatý, a tak ho pokojne môžete prejsť veľmi ľahko na bicykli. Pozdĺž chodníkov objavíte hlboké jaskyne, ktoré sú čiastočne vykopané človekom, čiastočne spôsobené rozpadom mäkkej horniny, obklopené a pokryté nízkymi kríkmi.

Pobrežie ostrova určite nesklame. Medzi piesočnými plážami, skalnatými brehmi a útesmi prístupnými loďou je z čoho vyberať. Pre milovníkov jemného piesku v severnej časti ostrova si môžete zaplávať na pláži v blízkosti centra mesta Favignana. Malebná malá pláž Cala d'Azur sa začína na východnej strane. Jej názov dostala vďaka priezračnej vode. Milovníci bielych pláží by nemali vynechať zastávku v Marasolo a Ravine na pobreží oproti prístavu. Skalami obklopené Bue Marino a Cala Rossa, vo východnej časti ostrova, ponúkajú dve skvelé miesta, kde si môžete vychutnať toto more snov, kde tyrkysová farba vody berie dych. Za potápaním sa vyberte na ostrov Preveto, na južnom svahu, Secca del Tonno, Scoglio Corrente a Punta Fanfalo.

Po dni strávenom na slnku zavítajte do jednej z miestnych reštaurácií, kde robia tie najlepšie jedlá z čerstvých rýb. Domáca špecialita je ricotta plnená do sicílskych cannoli alebo malej kasatelle. Je to vynikajúce.

Levanzo

www.youtube.com

Isola di Levanzo dall'alto

Keď sa vydáte na sever od Favignany, nájdete ostrov Levanzo. Je najmenším zo súostrovia, ale bohatý na prírodné krásy. Mestá ostrova sú stále v mnohých aspektoch rustikálne a divoké. Množstvo ciest je prístupných len pešo, s bohatou skalnou flórou.

Pobrežie je členité, obklopené útesmi a posiate jaskyňami. La Grotta del Genovese stojí za zastávku pre nadšencov jaskýň na medzinárodnej úrovni. Jaskyňa bola objavená v roku 1949 a dodnes si zachováva prehistorické jaskynné umenie, ktoré bolo objavené asi pred 8 000 rokmi. Obdivovať tu môžete portréty zvierat lovené prehistorickým človekom. Oproti ostrovu Favignana je Levanzo pokojnejšie s menej turistami, preto je ideálnou voľbou pokiaľ hľadáte pokoj, more a slnko. Taktiež ponúka skvelé podmienky na potápanie. Farba vody má mimoriadnu priezračnosť vďaka skalnatému morskému dnu. Najobľúbenejšie strediská sú Cala del Genovese, Punta di Sorci a Cala Tramontana, roztrúsené medzi mnohými jaskyňami.

Marettimo

www.youtube.com

Marettimo - Sicilia 2019 4K

Najzápadnejší z Egadských ostrovov je z veľkej časti nedotknutý. Popri skalnatom pobreží ukrýva okolo 400 jaskýň a tiež menšie zátoky s plážami, na ktoré sa dostanete iba loďou. Jeho najvyšší vrch, Monte Falcone, meria 686 metrov nad morom. V tejto časti ostrova sa nachádza bohatá suchozemská flóra s asi 500 rôznymi druhmi rastlín. Na Rock of Camel, na východnej strane ostrova, je magická pláž harmonicky zakliesnená v jaskyni. Ďalej na sever je Punta Troia, ktorá pokračuje do Jaskyne Hromu. Milovníci potápania sa musia vydať na severozápad ostrova - Mugnone, kde môžu pozorovať bohatý morský život. Miesto pri pláži Cala Spalmatore sa stalo slávnym v roku 2000 vďaka objaveniu vraku pirátskej lode.

Ak budete mať dosť kúpania, vydajte sa na asi hodinovú túru pozdĺž cesty obklopenej bujnou stredomorskou vegetáciou. Dorazíte na hrad, ktorý sa nachádza na výbežku, asi 100 metrov od pobrežia. Postavený bol počas normandského obdobia a slúžil pre politických disidentov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET