A természetben való dolgozás kreatívabbá és egészségesebbé is tesz

Az már régóta köztudott tény, hogy jót tesz a lelkünknek, ha elvonulunk a természetbe. De mi van, ha a munkavégzésünkre is hatással van a környezetünk? Erre a kérdésre egy új kutatásban keresték a választ.

Arról már többször is olvashattunk tanulmányokban, hogy a mentális egészségünk megőrzéséért érdemes néha elvonulni a természetben és még jobb, ha az okoseszközeinket hátrahagyjuk ez idő alatt. Az erdei kabinok kiadásával foglalkozó Unyoked az Interbrand tanácsadó céggel együttműködve most a témában készített egy érdekes kutatást pár dolgozójával.

Mi ihlette a kísérletet?

Unsplash

A turizmusban egyre nagyobb szereppel bír az ökoterápia hátterében álló biofília, mely alaptézise, hogy a természet jó hatással van az emberek pszichés állapotára. Ezt az is igazolja, hogy napjainkban egyre többen keresnek természetközeli élményeket, illetve olyan szállásokat, melyek a fenntarthatóságra, a természet közelségére fókuszálnak. Az Airbnb-n alkalmazásában a kirándulni vágyók már tudnak ilyen lehetőségekre szűrni foglaláskor, de nem véletlen találkozhatunk egyre több glamping- és kempinglehetőséggel sem.

Jól mutatja a természet turisztikai jelentőségét az is, hogy egyre több szálloda is meglovagolja a trendet. Legutóbb pedig a Világgazdasági Fórum (WEF) számolt be a biofíliáról úgy, mint egy új utazási trend. Ezt az is bizonyítja, hogy a világ GDP-jének legalább fele valamilyen tekintetben kötődik a természethez, illetve az is, hogy a vadvilágot érintő turizmusban jelenleg nagyjából 22 millióan dolgoznak.

Unsplash

Arra voltak kíváncsiak a mostani kutatásban, hogy a dolgozók jobban teljesítenek-e akkor, ha iroda helyett egy természetközelibb helyről dolgoznak. Bár az Unyoked felmérése nem mondható tudományosnak, az mindenképpen izgalmas eredménynek számít, hogy a tesztalanyok 86 százaléka számolt be arról, hogy az erdei környezetben új munkamódszereket talált, 63 százalékuk pedig arról, hogy kevésbé érezte magát stresszesnek és kimerültnek, amikor visszatért a való világba.

Egy 2020-as kutatásban szintén hasonló következtetéseket vontak le: ott azt vizsgálták, hogy van-e előnye annak, ha egy munkahelyre rengeteg növényt telepítenek. A hivatalos riportban többek között olyan korábbi felmérésekre is hivatkoztak, melyek kimondták, hogy az emberek jóval kevesebb betegszabadságot vesznek ki akkor, ha természetközeli környezetben dolgoznak.

Az eredmények megállapították, hogy azoknak a munkavállalóknak, akiknek volt esélyük munka közben fákra, illetve növényekben gazdag tájakra nézni, évente átlagosan 11 órával kevesebb betegszabadságot vettek ki, valamint 6-7 százalékkal gyorsabban reagáltak a hívásokra, mint azok, akik nem részesültek hasonló kilátásban.

Ezentúl az is kiderült, hogy a munkahelyek képesek mintegy 15 százalékkal növelni a dolgozók hatékonyságát azzal, ha telerakják az irodákat növényekkel.


AMI MÉG ÉRDEKELHET