Egészséges öregkor? Íme, a titkok.

Nem nagy dolgok, csak épp ezekkel élhetünk jó minőségű, hosszú életet.

Fotó: Shutterstock
Manapság több idős ember él a földön, mint korábban. Ez természetes társadalmi jelenség, mert meghosszabbodott a produktív életkor, és ezzel az ember fizikai életkora is. Ezzel párhuzamosan azonban több mint 55 millió ember szenved demenciában, amely az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak, de az elhalálozásnak is a világon.

Életünk őszén is megérdemeljük a kényelmes életet. Különbözőképpen öregszünk, a cél az, hogy minél tovább vitálisak maradjunk. Az egyéni különbségeket az egészségügyi és a mentális állapot, a családi háttér, az emberi kapcsolatok, az életvitel és a genetika is befolyásolja. Noha létezik több olyan rizikófaktor is, amelyeket nem tudunk befolyásolni, ezeket is meg kell próbálnunk megelőzni vagy ellenőrzés alatt tartani.

​Legyünk fizikailag aktívak

Fotó: Shutterstock

Két legyet

Fizikailag aktívnak maradni az egyik legjobb módszer a demencia kockázatának csökkentésére. Jót tesz a szívünknek, a vérkeringésünknek, a súlyunknak és a szellemi frissességünknek. Ha eddig nem voltunk elég aktívak, találnunk kell számunkra megfelelő tevékenységeket, s a fokozatosság elvét betartva növeljük a terhelést. Az areob mozgásformák, mint a gyaloglás, az úszás, a tenisz, a jóga, a túrázás, a kerékpározás és a tánc segíthetnek a kondíció fejlesztésében. Sok szakember a gyaloglást ajánlja, mert ez az egyik legbiztonságosabb és leghatásosabb areob testedzés. És ha ezt a tevékenységet egy társsal tudjuk végezni, két legyet ütünk egy csapásra.

Aktív társas kapcsolatok

Fotó: Shutterstock

A szociális kapcsolatok mentálisan segítenek. A rendszeres interakció más emberekkel segít csökkenteni a demencia kialakulásának kockázatát. Az aktív társasági élet csökkenti a stresszt és javítja hangulatunkat, ráadásul erősíti a kapcsolatokat. Használjunk ki minden napot a kapcsolatteremtésre, autóbuszban, boltban, liftben vagy kutyasétáltatás közben. Próbáljunk meg önkénteskedni. Tudjuk meg, az önkormányzat mikor szervez legközelebb valamilyen szociális akciót, és kérdezzük meg, segíthetünk-e. Látogassuk meg a könyvtárat, menjünk el az idősek klubjába, utazzunk vagy ajánljuk fel a szomszédoknak, hogy ebédidőben kivisszük sétálni négylábú kedvencüket.

​Étkezzünk egészségesen

Fotó: Shutterstock

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend szintén csökkenti a demencia kialakulását, de a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a stroke és a szívbetegségek kockázatát is. Étrendünket tegyük kiegyensúlyozottá, amire az agynak is szüksége van. Kerüljenek fel étlapunkra a teljes kiőrlésű ételek, a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek és a diófélék. Együnk kevesebb vörös húst, helyettesítsük halakkal. Fogyasszunk alacsony zsírtartalmú ételeket, kevesebbet sózzunk. Kerüljük az édességeket és az alkoholt.

​Néhány tipp zárásként

Rendszeresen keressük fel orvosunkat. Kerüljük a stresszt. Szánjunk időt önmagunkra – egy jó könyvre vagy fürdőre. Legyenek reálisak az elvárásaink. Játsszunk társasjátékokat. Menjünk moziba. Ügyeljünk a minőségi alvásra. Segítsünk másokon, és hagyjuk, hogy nekünk is segítsenek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET