Ezek Európa legpezsgőbb egyetemi diákvárosai

Mert nem csak a nagyvárosoké a világ.

Heidelberg, Német város

Manapság egyre népszerűbb a hazai egyetemek helyett külföldi intézményeket választani. Az európai nagyvárosok értelemszerűen népszerűek a leendő hallgatók körében, de számos olyan kisváros is létezik Európában, ahol szintén szívesen fogadják a külföldről érkező diákokat.


London, Párizs, vagy München neves egyetemei nem véletlenül kerülnek fel annyi tanuló térképére, ám ez nem jelenti azt, hogy a kisebb városok ne rejtenének jó felsőoktatási lehetőségeket.

A Schengen Visa Info összegyűjtötte azokat a kisebb településeket, melyek a nagyvárosi hangulattal szemben egy csendesebb alternatívát kínálnak azoknak a leendő hallgatóknak, akik szülőhazájuk határain kívül szeretnének diplomát szerezni.

Leuven, Belgium 

A kicsit több mint 100 ezer lakost számláló Leuven évente nagyjából 40 ezer tanulót csábít egyetemeire, akik a könyvek mellett az éjszakai életbe és a gazdag kulturális szférába is belevethetik magukat. Az világ egyik legrégebben létesített egyeteme, a KU Leuven éppen 2025-ben fogja ünnepelni fennállásának 600. évfordulóját.

Az egyetemnek pedig kiváló nemzetközi programja van, mely keretében többek között orvosbiológiát, társadalomtudományt, bölcsészettudományt, természettudományt, valamint mérnöki és technológiai képzéseket választhatnak azok a hallgatók, akik bevállalják a külföldi tanulást.

Heidelberg, Németország

Heidelberg Németország nyugati határához közel található meg, és a nagyjából 160 ezer főt számláló településén található Heidelberg Egyetemet még 1386-ban alapították. Az 50 Nobel-díjas szakemberrel büszkélkedő intézmény kiváló lehetőséget biztosít a külföldi diákok számára: a természettudománytól kezdve az orvosi képzéseken át egészen a társadalomtudományokig, a leendő hallgatóknak van miből válogatni. Az egyetemre évente körülbelül 30 ezer tanuló iratkozik be, akiknek 20 százaléka rendre külföldről érkezik.

Salamanca, Spanyolország

Az UNESCO világörökségi helyszínekben bővelkedő Salamanca tökéletes választás az építésztanoncok számára, akik biztosan értékelnék a Salamanca Egyetem nyolcszáz éves épületét – ezzel a korral mellesleg ez az intézmény számít Spanyolország legidősebbjének. A humán szakokban kiemelkedő egyetemről olyan hírességek léptek ki a nagyvilágba, mint Kolumbusz Kristóf vagy Miguel Cervantes.

Alamóc, Csehország

Az alig több mint 100 ezer főt számláló cseh Alamóc az egyik legjobb példa a kisebb egyetemvárosokra: Közép-Európában ugyanis ebben a városban fordulnak elő a legnagyobb arányban egyetemisták. A Morva-menti 450 éves Palacky Egyetem amellett, hogy csodálatos környéken helyezkedik el, számos globális képzést, nyári iskolát és ösztöndíjat kínál leendő külföldi hallgatóinak.

Maastricht, Hollandia

Maastricht városa a középkori építészetről és pezsgő kulturális szcénájáról ismert, és jó választás lehet azoknak, akiket nem vonz annyira a tradicionális oktatás. A Maastricht Egyetem innovatív oktatási modellje multidiszciplináris megközelítéssel áll hozzá a tanulókhoz, emellett pedig kiemelt hangsúlyt fektet a kutatásra is.

Az egyetem hallgatóinak fele ráadásul külföldről érkezik, így nem meglepő, hogy az intézmény legtöbb képzését angol nyelven (is) tartják. A Maastricht Egyetem bár több területen is jól teljesít, különösen a politikai gazdaságtan területén tűnik ki.

AMI MÉG ÉRDEKELHET