Mindenki imádja az olaszok lepénykenyerét: így készül egyszerűen focaccia!

Akkor is sikerülni fog, ha nem mozogsz otthonosan a konyhában.

foccacia

Ha ropogós és friss falatokra vágyunk, de már unjuk a hagyományos kenyereket, készítsük el az olasz gasztronómiából ismert focacciát. Az alábbi recept ugyan viszonylag sok hozzávalót igényel, elkészítése azonban annál egyszerűbb.

Hozzávalók (10-12 adaghoz)

  • 2 teáskanál száraz élesztő;
  • 2 teáskanál méz;
  • 625 g teljes kiőrlésű liszt;
  • 1 evőkanál só;
  • 6 evőkanál extra szűz olívaolaj;
  • 4 evőkanál vaj;
  • tengeri só;
  • 2-4 fokhagymagerezd.

Elkészítése

Keverjük össze a száraz élesztőt és a mézet két és fél csésze langyos vízzel egy közepes tálban, majd hagyjuk állni öt percig. Fontos, hogy habosodjon vagy legalább kezdjen el ez a massza krémes állagú lenni, ha nem így történik, akkor az élesztő romlott.

Ez is érdekelhet: Könnyű, villámgyors sütik

Ezt követően adjuk hozzá a teljes kiőrlésű lisztet, illetve a sót. Ezt egy spatula segítségével keverjük össze – egy bolyhos állagú tésztát kell kapnunk. Ekkor öntsük az extra szűz olívaolajat egy nagy tálba, tegyük bele a tésztát és forgassuk meg úgy, hogy teljesen bevonja az olaj. Fedjük le szilikonfedővel vagy műanyag fóliával, és tegyük a hűtőbe, ahol tésztának a duplájára kell megkelnie.

Ez legalább nyolc órát vesz majd igénybe, de akár egy teljes napig is keleszthetjük. Ha nagyon sietünk, szobahőmérsékleten is hagyhatjuk kelni, így már bő négy óra is elegendő.

Fotó: Adam Bartoszewicz/Unsplash

Válasszunk egy nagyobb tepsit, majd öntsünk extra szűz olívaolajat a tepsi közepére. Tegyük át a tésztát az előkészített tepsibe, majd csöpögtessük még rá a tálban maradt olajat. A Bonappetit szerint fedetlenül egy száraz és meleg helyen –például radiátor közelében, a hűtőszekrény tetején, vagy az épp előmelegedő sütőben – hagyjuk még kelni legalább másfél, de legfeljebb négy órán át.

Ezt is nézd meg! 6 könnyű recept túrázáshoz

Hogy lássuk, hogy a tészta készen áll-e a sütésre, nyomkodjuk meg az ujjunkkal. Az a jó, ha lassan rugaszkodik vissza és egy kis látható mélyedést hagy a nyomásunk maga után.

Ha ezek alapján jó, enyhén olajozzuk meg a kezünket. Ha peremezett tepsit használunk, óvatosan nyújtsuk ki a tésztát, hogy beterítse az edény területét. Az ujjainkkal mindenhol alakítsunk ki mélyedéseket a tésztában (egészen a tepsi aljáig nyúlhatunk). Locsoljuk meg még egy kicsi szűz olívaolajjal, és szórjuk meg tengeri sóval. A sütés 20-30 percet vesz igénybe, amíg fel nem fújódik és mindenhol aranybarnára nem sül.



Végezetül olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben közepes lángon. Majd hámozzunk meg és reszeljünk bele pár gerezd fokhagymát. Tegyük vissza ezt közepes lángra, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a fokhagyma enyhén meg nem pirul, körülbelül 30-45 másodpercig.

Utolsó lépésként kenjük be ezzel a fokhagymás vajjal a focaccia egészét, és szeleteljük fel téglalapokra. A végeredményünk az elkészítés napján a legízletesebb, de a fagyasztóból elővéve is sokáig újramelegíthetjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET