Ako vás Grécko láka na ekologickejší turizmus

Poďte na iný ostrov, v inom čase a robte iné aktivity. Takto vás pozýva do Grécka jeho národná turistická organizácia. Na Grécko idú turisti ako včely na med, no kým niektoré ostrovy praskajú vo švíkoch, je tu toho ešte veľa čo objavovať.

Foto: Visit Greece

Preplnený Zakyntos, Mykonos, Kréta, Rodos, Korfu či Santorini? Tieto ostrovy bezpochyby patria medzi raje na Zemi, no to, čo vám dokáže úplne zruinovať dovolenku, je ich preplnenosť. A priveľa turistov neruinuje len váš zaslúžený oddych, ale aj životné prostredie. Grécko teraz prichádza s iniciatívou, ako turizmus robiť na rozľahlejšom území, počas dlhšieho času a iným spôsobom.

Skúste nové ostrovy

Foto: Visit Greece

Ostrov Chalki v Grécku.

Ak poľavíte z požiadaviek ako blízkosť ubytovania od letiska, známe pláže a notoricky známe pamiatky, zistíte, že Grécko je viac než len tie známe miesta z fotiek na Instagrame. Grécko, to je 227 ostrovov a na mnohých z nich sú chránené územia, živočíchy a rastliny – najmä pre ich jedinečnosť. Vidieť tak môžete možno naposledy v živote vzácneho tuleňa mníšskeho, karetu obyčajnú, ale vyskytujú sa tu aj zvieratá, ktoré by ste skôr čakali na vysokotatranskej túre: medvede alebo vlky.

Na ostrovy sa dostanete zvyčajne len loďou a na ostrovoch ako Spetses či Hydra je zakázané používať motorové vozidlá. Mnohé z ostrovov majú svoje ekologické ambície ako ostrovy bez plastu (Donousa či Paros) alebo ostrovy s energiou len z obnoviteľných zdrojov, ako sú Halki a Tilos.

Vyrazte do Grécka na jeseň

Foto: Visit Greece

Grécky ostrov Spetses.

Pri súčasných letných horúčavách aj u nás na Slovensku si viete predstaviť, aké neznesiteľné sú prázdninové mesiace v Grécku. Ak vám to školou povinné deti neobmedzujú, skúste vyraziť do Grécka v iné mesiace. Jeseň je na to ako stvorená. Denné teploty už nie sú také horúce, a tak máte viac času na spoznávanie nových miest. Prekvapí vás aj to, že s príchodom septembra sa Grécko prakticky vyľudní. S teplotami poklesnú aj ceny, a preto sa vám na jeseň oplatí prísť dvojnásobne. A nielen to. V Grécku je na väčšine miest slnečno dvesto až tristo dní v roku, a tak ani neskoršia jeseň či jar nie sú na zahodenie. Jediné, kedy sa pre počasie do Grécka prísť neoplatí, je prelom rokov. Vtedy tu prichádza dlho vytúžený dážď.

Ako byť ekologickým turistom

Foto: Visit Greece

Ostrov Spetses.

Menej známe ostrovy neponúkajú toľko stánkov a „kolotočiarskej“ zábavy ako tie notorické. No o to viac môžete ochutnať autentické Grécko. A to doslova. Mäso, ktoré dostanete v miestnej taverne, sa páslo voľne na okolitých pohoriach. Zelenina sa tu pestuje v záhradkách a nedováža sa z veľkých diaľok. Ponuka reštaurácií výrazne sleduje sezónnosť dozrievania rastlín, a tak aj jesť budete ekologicky. Aktivity sú na tom podobne. Zabudnite na jazdy na „banáne“ či vodnom skútri. Skúste naopak morský kajak, jazdu na koni či túru do prírody. Aj v Grécku, podobne ako v Chorvátsku, má cesta do vnútrozemia čo ponúknuť a hornatá krajina turisticky ladených Slovákov a Slovenky nadchne.

Foto: Visit Greece

Ostrov Poros.

AMI MÉG ÉRDEKELHET