Indulj el az El Caminón! Jó, de melyik úton?

Azt hitted, hogy az El Camino egyetlen út? Sokkal inkább végtelen kombinációs lehetőség.

északi út
Fotó: Shutterstock
A szuper népszerű Szent Jakab zarándokút egyetlen fix pontja, hogy Santiago de Compostelában osztogatják érte az oklevelet. Viszont végtelen helyen lehet belecsatlakozni, mi pedig abban segítünk, hogy tudd, mit értenek Francia vagy épp Északi út alatt.

Utak Santiago de Composteláig

Bár a Caminónak vannak bejáratott vagy úgynevezett közkedvelt útvonalai, félhivatalosan azt mondhatjuk, hogy a „Camino-hálózat” kilenc különböző útból áll. Ezek mind távban, mind jellegben meglehetősen nagy változatosságot mutatnak: a 100-tól az 1000 km-es távig, a hegyvidéktől az urbánusabb részeken át a tengerparti részekig jut mindenből. Nézzünk ezekből párat!

A legnépszerűbb út: a Camino Francés, vagyis a Francia út jellemzően a Pireneusok francia oldaláról indul, Saint-Jean-Pied-de-Port-ból, és kb. 800 km-t tesz meg Santiago de Composteláig. Ez a legkönnyebb, leglaposabb útvonal, ezt választja az összes túrázó kb. 2/3-a.

A legrégebbi: a Camino Primitivo Oviedóból indul, és 350 km-en keresztül halad a cél, vagyis Szent Jakab földi maradványai felé, az északi úttal nagyjából párhuzamosan, hozzávetőleg 13 napon át.

www.youtube.com

Camino del Norte

A portugál beszálló: a Camino Portugués nem túl meglepő módon Portugáliából indul, így hossza attól függ, Lisszabonban vagy épp Portóban csatlakozunk-e rá.

A legmeredekebb: kissé kilóg a sorból a legtöbb szintemelkedéssel járó Camino del Norte. A Michelin-csillagoktól ragyogó San Sebastianból indul, hogy 803 km-en át biztosítson keretet a lelki béke meglelésére. Hozzávetőleg erre 37 napot szánhat a zarándok, persze mindenki kedve és ereje szerint nyújthatja vagy kurtíthatja a túrát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET