Elektrobicykle a riziko požiaru

Ak ste si zadovážili elektrický bicykel, alebo o tom uvažujete, je tu jeden aspekt, ktorý vám pri cyklistike doteraz ani nenapadol: riziko požiaru. Aké veľké je riziko vzplanutia či nehody pre skrat batérie na bicykli a ako tomu môžete preventívne predísť?

Foto: Getty Images Hungary

Lítiovo-iónové batérie, ktorými sú vybavené e-bajky, ponúkajú vysokú hustotu energie, dlhú životnosť a ľahké vlastnosti. Aj keď sú tieto batérie vo všeobecnosti bezpečné, nesprávne zaobchádzanie alebo výrobné chyby môžu viesť k nebezpečným situáciám vrátane požiarov. Hoci je riziko veľmi malé, je dobré byť o možných hrozbách informovaný a urobiť opatrenia, ako im predísť.

Štyri príčiny, prečo môže dôjsť k požiaru batérie na elektrobicykli

Foto: unsplash

Ak sa chcete vyhnúť hrozbe vznietenia batérie na bicykli, urobíte dobre, ak sa vyhnete týmto štyrom hlavným dôvodom, prečo k nemu dochádza:

Prebíjanie: Jednou z hlavných príčin nehôd súvisiacich s batériou je nadmerné nabíjanie. Nabíjanie batérie nad jej odporúčanú kapacitu môže spôsobiť degradáciu vnútorných komponentov, čo vedie k prehriatiu a v extrémnych prípadoch aj k vzplanutiu.

Nesprávna nabíjačka: Používanie nekompatibilných nabíjačiek môže predstavovať značné riziko. Tieto nabíjačky nemusia mať správne bezpečnostné prvky, čo môže viesť k poruchám batérie a možným nehodám.

Extrémne teploty: Vystavenie batérií e-bikov extrémnemu teplu alebo chladu môže spôsobiť, že sa teplota batérie rýchlo zmení, čo môže viesť k jej poškodeniu.

Fyzické poškodenie: Pád alebo náraz na batériu môže spôsobiť vnútorné poškodenie jej komponentov. Toto poškodenie môže byť oku neviditeľné, kým nebude batéria vystavená extrémnym podmienkam.

Ako preventívne zabrániť možnému vzplanutiu batérie na e-biku

Foto: Pexels

V prvom rade si kúpte kvalitné elektrobicykle a batérie. Investujte do renomovaných značiek elektrobicyklov, ktoré sú známe a spĺňajú štandard kvality a bezpečnosti. Hľadajte certifikáty, ako je CE (Conformité Européene). Tento certifikát zaručuje súlad s bezpečnostnými predpismi.

Vždy používajte nabíjačku poskytnutú výrobcom alebo schválenú náhradu. Používanie nekompatibilných nabíjačiek môže viesť k poruche batérie a zvýšiť riziko nehôd.

Dodržiavajte odporúčané časy nabíjania a nenechávajte batériu zapojenú dlhšie, ako je nutné. Väčšina batérií pre e-bicykle má zabudované mechanizmy, ktoré zabraňujú prebíjaniu. Každopádne vždy dodržiavajte pokyny výrobcu.

Batérie pre e-bicykle skladujte na chladnejšom a suchom mieste, mimo priameho slnečného žiarenia. Neskladujte ich v blízkosti horľavých materiálov, aby ste minimalizovali potenciálne riziká.

Pravidelne kontrolujte svoj e-bike a jeho batériu, či nevykazujú známky fyzického poškodenia, ako sú priehlbiny alebo praskliny. Ak si všimnete nejaké nedokonalosti, kontaktujte výrobcu alebo profesionálny servis.

Nevystavujte batériu vysokým teplotám. Ak jazdíte v extrémnych poveternostných podmienkach, zvážte ponechanie batérie vo vnútri tepelne izolovanej tašky alebo ju vyberte a uložte na bezpečnom mieste, kým ju nebudete môcť nabiť alebo znova použiť.

Tieto opatrenia sa netýkajú len elektrobicyklov, ale aj elektrických kolobežiek. Oboje predstavujú vynikajúcu alternatívu pre udržateľnú dopravu. Je však podstatné, aby ste okrem zachraňovania planéty mysleli aj na ochranu vás samotných. Potom si už len užívajte vzdialenosti a stúpania, ktoré by ste bez elektrickej podpory len ťažko zdolali.

AMI MÉG ÉRDEKELHET