(Elő)karácsonyi tippek

Ismét szuper programokat ajánlunk, legyen szó vásárról, könyvről avagy Hamupipőkéről. Vigyázat, közeleg a karácsony!

Fotó: Shutterstock
Az év vége kifejezetten gazdagnak ígérkezik: a hagyományos őszvégi és karácsonyi vásárokon kívül mesebalett és irodalmi csemegék is várnak ránk.

VÁSÁROK

Fotó: Shutterstock

Pozsonyi karácsony

Az év végéhez közeledve Szlovákia-szerte számos település szeretné megtartani a járvány miatt 2020-ban elhalasztott rendezvényét. Mosócon (Mošovce) előbb kolbászfesztivált (nov. 13.), majd disznóvágással egybekötött karácsonyi vásárt terveznek (dec. 4.). Stomfán (Stupava) Szent Márton-napi (nov. 6.) és Mikulás-napi (dec. 12.) vásár is szerepel a programban. Nagykürtösön Katalin napkor tartanának vásárt (nov. 23–24.), Varannóban pedig dec. 8–9-én rendeznék meg a hagyományos téli vásárt. A dec. 22-ig tartó pozsonyi karácsonyi vásár megnyitását nov. 26-ra tervezik, a kassai pedig dec. 1-től jan. 6-ig tartana nyitva. A járványhelyzet azonban idén is közbeszólhat, az ezzel kapcsolatos aktuális információk a korona.gov.sk oldalon és a COVID automat applikáció segítségével érhetők el.

SZÍNHÁZ

Fotó: Shutterstock

Szergej Szergejevics Prokofjev, Michael Corder: Hamupipőke, Szlovák Nemzeti Színház, nov. 19–20.

1697-ben Charles Perrault francia író egy mesekönyvet jelentetett meg. A válogatásba olyan ikonikus történetek is bekerültek, mint A csizmás kandúr, a Piroska és a farkas vagy a Hamupipőke. Utóbbi esetében Perrault több mint egy évszázaddal megelőzte a német Grimm testvéreket, akik ugyancsak feldolgozták a mostohaanyja és mostohatestvére által gyötört félárva lány történetét. Perrault Hamupipőkéje inspirálta Szergej Prokofjev orosz zeneszerzőt is, aki ennek alapján komponálta meg a 20. század egyik legszebb balettjét. A háromfelvonásos mesebalett a tervek szerint novemberben kerül színpadra a Szlovák Nemzeti Színházban. A darab koreográfusa Michael Corder, a jelmezeket Mark Bailey tervezte.

KÖNYVEK

Emmanuel Carrère: Limonov, Absynt

Stefan Zweig: A lélek orvosai, Kairosz (Liečba duchom, Premedia)

Eduard Limonov életútját nem egyszerű összefoglalni. Költő, másként gondolkodó, a kapitalizmus és a kommunizmus határozott kritikusa volt egy személyben, egy elveszett katona, aki Szarajevót támadta. A szovjet underground mozgalom idolja, polgári nevén Eduard Szavenko az USA-ba történt emigrációja után 1991-ben tért vissza Oroszországba. Megalapította a Nemzeti Bolsevik Pártot és küzdelmet folytatott mindenki ellen – Putyint is beleértve. Limonov viharos életét mesterien dolgozta fel Emmanule Carrère francia író és dokumentarista. Az osztrák Stefan Zwieg A lélek orvosai című könyvében ugyancsak különleges emberek szerepelnek: olyanok, akik különféle lelki betegségekkel veszik fel a harcot. Zweig többek között bemutatja a hipnózis atyjának tartott Franz Mesmer vagy az amerikai vallási vezető, Mary Baker-Eddy gyógymódjait.

AMI MÉG ÉRDEKELHET