Elsüllyedt városok

A víz alá került települések nagy részét víztározók oltárán áldozták fel. Ma tovább élnek, csak épp a felszín alatt.

Fotó: Shutterstock

Általában gazdasági érdek ítélte halálra a városokat, amelyeket egyszerűen elárasztottak valamilyen nagyobb jó céljából. Persze végezhetett velük környezeti csapás is, de nem ez a jellemző. Viszont az időjárástól és a naptól való védettség még a víz mélyén is konzerválni tudta az éppületeket és utcákat, így most akár 2000 éves építészeti remekeket is megcsodálhatunk a víz alatt.

Sicseng, az Oroszlánváros

youtu.be

Lion City - China's Atlantis

Sicseng, a víz alatti város, más néven Oroszlánváros egy ősi kínai település Csöcsiang tartományban, amelyet a Han-dinasztia alapított több mint 2000 évvel ezelőtt. A hely az Oroszlánváros nevet azért kapta, mert az Öt Oroszlán hegy lábánál fekszik, és 1957-ben, amikor a kormány úgy döntött, hogy vízerőművet épít a térségben, az építkezés áldozataként víz alá került. Jelenleg 40 méterrel az 573 km²-es Csientao-tó felszíne alatt fekszik, ám ha leengednék a települést ellepő vizet, úgy az Oroszlánváros olyan népszerű turisztikai látványosság lehetne, mint a Machu Picchu.

Kaljazin volt, nincs

Fotó: Shutterstock

Nem kell búvártudás ahhoz, hogy felfedezzük az oroszországi Kaljazin romjait. A Volga folyó mentén épült katedrális haranglába ugyanis ma is magasan a víz fölé emelkedik, emlékeztetve a gazdag, fejlődő kereskedelmi központra, amely 1917 után indult hanyatlásnak. 1940-ben aztán a város nagy része víz alá került az Uglich víztározó és erőmű építése miatt, Kaljazin lakosságát pedig magasabb területekre költöztették át.

Port Royal, egy kicsi London

youtu.be

Underwater Pirate Tavern | National Geographic

A 17. században Port Royal volt a brit kormány székhelye Jamaicán. Port Royalt 1509-ben alapították és 1655-ig csak egy kis spanyol kereskedelmi kikötő volt, ahol a kalózok állandó rettegésben tartották a helyieket és a kereskedőket. Mígnem a partszakaszt 1692-ben egy cunami elárasztotta, felbecsülhetetlen értékű régészeti kincset temetve hullámsírba, melyek a brit gyarmatosítás kezdeti korszakáról mesélnek, ráadásul elképesztően jó állapotban is maradtak.

Pavlopetri, a legkutatottabb

www.youtube.com

Pavlopetri - the ancient underwater city in Greece

A görögországi Peloponnészoszban (Lakónia déli partjainál) víz alatt fekvő Pavlopetri városa körülbelül 5000 éves, így ez a világ egyik, valamint a Földközi-tenger legrégebbi víz alatti városa. A különlegesen értékes régészeti lelőhelyet 1967-ben fedezték fel, s egyedülálló emléknek számít a tengerfenéken, hiszen egy szinte teljes ép várost találunk itt utcákkal, épületekkel, kertekkel, sírokkal és vallási építményekkel.

Sant Romà de Sau néha előbukkan

Fotó: Getty Images

A katalóniai Osona régiójában van egy San Romà de Sau nevű falu, amely szintén teljesen víz alá merült. A településen eredetileg több ház, egy híd és egy román stílusú templom is állt. A hely érdekessége, hogy a templom harangtornyát akkor láthatjuk úgy kiemelkedni, ahogy a fenti képen is, amikor a városi víztározó nem megy teljes kapacitással, és leeresztik a vizét – ilyen alkalmakkor a templom és annak környéke is felszínre kerül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET