Egy falatnyi mennyország: epres édességek

Az eper az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon – nem véletlenül. Ellenállhatatlan az illata, édes és lédús. Ráadásul nemcsak finom, hanem egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásai ellen. Az pedig már csak hab a tortán, hogy egyszerűen varázsolhatóak belőle mennyei édességek.

Fotó: 123RF

Itt az eperszezon, készülhetnek a finomabbnál finomabb édességek, desszertek, lekvárok, szirupok ebből a mélypiros, illatos gyümölcsből. Felhasználható fagyikhoz, tortákhoz, krémekhez, díszíthetünk vele süteményeket, sőt még gyümölcssaláták alapanyaga is lehet. Mivel nagy mennyiségben termesztik, ezért könnyen beszerezhető, sőt, sok helyen „szedd magad" akciókat is hirdetnek. Belegondolni is borzasztó, hogy régen az eperfogyasztás csak a gazdagok kiváltsága volt. Nézzünk hát néhány eperből készült édességet!

Epres jégkrém

www.instagram.com

Aligha van olyan ember, aki a nyári tikkasztó hőségben visszautasítana egy hűsítő jégkrémet. Az epres jégkrém egyszerűen elkészíthető, még fagylaltgépre sincs hozzá szükség. Mindössze három hozzávalóból áll, és csak pár perc munkát igényel, a végeredmény azonban önmagáért beszél.

Az epret megtisztítjuk és alaposan megmossuk. Turmixgépbe rakjuk, hozzáadjuk a joghurtot, valamint ízlés szerint cukrot. Jól összedolgozzuk, kisebb poharakba töltjük a masszát, majd a közepébe pálcikát szúrunk. Akinek van otthon jégkrémformája, egyedi alakú fagyival is megörvendeztetheti a családját. Néhány órára mélyhűtőbe tesszük, végül pedig olvasztott csokiba mártjuk. Ilyen lehet a mennyország!

Epres Charlotte-torta sütés nélkül

www.instagram.com

A Charlotte-torta az egész világon közkedvelt desszert, amely nemcsak finom, hanem rendkívül mutatós is. Régen kenyérrel készítették és melegen tálalták, ma leginkább piskótatekerccsel és babapiskótával készül. Az epres Charlotte-tortához szükségünk van joghurtra, eperre, babapiskótára, cukorra, tejszínre, zselatinporra, habfixálóra és vaníliás cukorra. Először a krémet készítjük el: a joghurtot összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval. A zselatint feloldjuk és hozzáadjuk a joghurtos krémhez, amelyet alaposan összedolgozunk a tejszínnel. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, babapiskótával szépen, egyenletesen körberakjuk. A közepére beleöntjük a krémet, majd a tetejére halmozzuk az illatos epret. Néhány órára hűtőbe tesszük, és közvetlenül tálalás előtt díszítjük.

Epres palacsinta

www.instagram.com

Először a szokásos módon megsütjük a palacsintákat. Elkészítjük a krémet: a krémsajthoz (mascarpone) hozzáadjuk a görög joghurtot, a porcukrot és a vaníliaaromát. Jól kikeverjük, és megtöltjük vele a palacsintákat. Mielőtt feltekerjük vagy hajtogatjuk, eperdarabkákat szórunk a krémre. Tálalás előtt szintén eperrel, illetve csokiszósszal és friss mentalevelekkel díszítjük.

Epres smoothie

Fotó: 123RF

Hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend a smoothie. Ez a gyümölcsökből és zöldségekből egyaránt készíthető ital pillanatok alatt megvan, ráadásul még egészséges is. Az epres smoothie-hoz a hozzávalókat – eper, alma, mentalevél, víz, lime kifacsart leve – alaposan összeturmixoljuk, majd poharakba adagoljuk. A forró nyári napokon egy jól lehűtött smoothie olyan, akár egy virágzó oázis a hétköznapok sivatagában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET