15 kihagyhatatlan túrahely Erdélyben

Ha még nem jártál Erdélyben, és nem tudod, hol kezdj neki, már mutatjuk is!

Forrás: Giphy

Erdély természeti kincsei közül választani piszkosul nehéz, valahol azonban mégis el kell kezdeni. Ehhez nyújt segítséget az alábbi, változatos igényekre és felkészültségre hangolt gyűjtés.

Akár nyár végi, akár kora őszi kirándulóhelyek után kutatunk, akár barlangtúrára, vagy épp hegymenetre vágyunk, minden igényre ajánlunk most úti célokat. A Kárpátok szurdokai, völgyei, csúcsai és fennsíkjai igazi természeti csodák, ősszel a színes lombok látványától pedig olyanok, mint egy-egy képzőművészeti műalkotás. Érdemes tehát autóba ülni, hogy ilyen káprázatos helyeket láthassunk, melyek között néhány igazán izgalmas hegymászóútvonal is akad.

Bihar-hegység, Pádis (144 km-re Nagyváradtól)

Fotó: Unsplash

Pádis


A magyar–román határhoz közeli Erdélyi-szigethegységben található a Bihar-hegység gyöngyszemének nevezett Pádis-fennsík. A jellegzetes karsztvidék szurdokaiba csak vezetővel érdemes elindulni a számos rejtett víznyelő, barlang és vízesés miatt. A többnapos túrázásra is alkalmas Pádison a haladók számára kötelező a Galbena kör!

Torockó, Székelykő (60 km-re Kolozsvártól)

Fotó: 123rf.com

Torockó


Torockó hangulatos, 17–19. századi fehér házai felett minden hajnalban kétszer kel fel a nap. A látvány felelőse a falu fölött tornyosuló Székelykő három csúcsa, ahova egynapos kirándulás keretében érdemes felmászni. Túrázókon kívül sziklamászók és siklóernyősök is látogatják a Jókai Mór Egy az Isten című regénye és a Double Rise ifjúsági fesztivál legendás helyszínét.

Remetei-sziklaszoros (45 km-re Gyulafehérvártól)

Fotó: 123rf.com

Remetei-sziklaszoros


A Torockói-hegység legzordabb szurdokvölgye a Remetei-sziklaszoros, ahol a keskeny patakban lépkedve gyakran 100–200 méter magas sziklafalak tornyosulnak az ember fölé. Alacsony vízállás esetén is néhol combig kell gázolni a hűvös vízben, máshol acélsodronyba kapaszkodva küzdhetünk meg a 2 km hosszú szurdok kihívásaival.

Tárnica-tó (27 km-re Kolozsvártól)

Fotó: 123rf.com

Tárnica-tó


A környék vadregényes, sziklafalak között kanyargó duzzasztott tava 8 km hosszú és helyenként 70 méter mély, partján különböző szállásokkal. Gyerekekkel vonzó lehet rajta a tutajozás vagy a vízisízés, de tökéletes hor- gászáshoz és úszásra is.

Boli-barlang és a Véka-szurdok (80 km-re Dévától)

Fotó: 123rf.com

Boli-barlang


A 460 méter hosszú, egyes helyeken 75 méter széles, a régi Selyemúton fekvő barlangot egyedülálló módon végig átszeli a patak, falait ókori rajzok díszítik. Innen pedig mindössze 1,2 km-re található az amerikai kanyonok hangulatával vetekedő Véka-szurdok.

Madarasi-hargita (40 km-re Székelyudvarhelytől)

Fotó: Unsplash

Madarasi-hargita


A Madarasi-Hargita Székelyföld mitikus szimbóluma és egyben sportközpontja, ahova többnapos vagy több egynapos túrát is lehet szervezni. 1801 méteres csúcsa egy vulkáni kráter peremének maradványa, ódon fenyvesei lovastúrák, gyalogos és kerékpáros kirándulások izgalmas célpontja. Itt járva érdemes felkeresnünk egy nyári esztenát (nyári juhásztanya), ahol máshol fel nem lelhető, helyi sajtkülönlegességeket kóstolhatunk.

Tusnádfürdő és Szent Anna-tó (57 km-re Csíkszeredától)

Fotó: 123rf.com

Szent Anna-tó


Tusnádfürdőről 2–3 órás kirándulás során juthatunk fel a Szent Anna-tóhoz, amely Közép-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterében keletkezett. A gyönyörű tónál – amelyet védettség alá helyeztek, így 2018 óta tilos benne fürdeni– szabadon és medvelesen keresztül is találkozhatunk a helyi állatvilággal, a tótól nem messze pedig egy különleges, védett tőzegláp fapallóin sétálhatunk. Tusnádfürdőn termálfürdő és kalandpark vár, szuper gyerekes programok!

Gyilkso-tó és Békás-szoros (80 Km-re Csíkszeredától)

Fotó: 123rf.com

Gyilkos-tó


Lélegzetelállító, smaragdzöld vízből kiálló facsonkok, fölötte a Kis-Cohárd csupasz sziklatömbje: a Gyilkos-tónál kirándulni, de akár e-montizni is kiválóan lehet bérelt biciklikkel, a Kis-Cohárd pedig haladó via ferrata úton is megközelíthető. A Hagymás-hegység másik csodája, a Békás-szoros tektonikus eredetű vadregényes szurdoka méltó párja a Gyilkos-tó csodálatos látványának. A kettőt érdemes egy 10 km-es gyalogos körtúrával összekötni, a Gyilkos üdülőteleptől indulva, a sárga jelzést követve.

Gyimesek (80 km-re Csíkszeredától)

Fotó: 123rf.com

Gyimesek


A hagyományok és a tradicionális ízek kincsestára ez Erdély és Moldva határán levő Gyimesek. A három település- ből (Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk) álló térség 1000 méter magas dombok között várja a tánc és a népművészet szerelmeseit. A Borospataki Skanzen Panzióban megszállva a kulturális és gasztronómiai élmények legjavát kapjuk!

Medve-tó (Szováta, 55 km-re Marosvásárhelytől)

Fotó: 123rf.com

Medve-tó


Sósabb a tengernél és barna, mint a helyi medve. Szováta vulkanikus eredetű, heliotermikus fürdőtava 1875-ben jött létre egy óriási sókarszton, alakja pedig kiterített medvebőrre hasonlít. Környéke ideális kirándulóhely családoknak is, és bár nem túl hűs, mégis érdemes a 35 fokos felszíni hőmérsékletű Medve-tóban zárni a napot.

Transzfogarasi út és átjáró (75 km-re Nagyszebentől)

Fotó: Unsplash

Transzfogarasi út


Az út a Fogarasi-havasok központi részén halad keresztül észak–déli irányban, legmagasabb pontján 2042 méter magasságig kapaszkodik fel, ahova felvonóval is fel lehet jutni. 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja segíti az átjutást a hegységen, környékén pedig számos túrázási lehetőség adódik. A tetőn még júniusban is havas tájjal találkozhatunk! Erre kanyarogva kihagyhatatlan a Tündér-völgy, a Bilea-tó és a Bilea-vízesés.

Parajdi sóbánya (60 km-re Marosvásárhelytől)

Fotó: Unsplash

Parajdi sóbánya


A 3 km vastagságú székelyföldi fehér arany belsejében, 120 méter mélységben játszótér, közösségi terek, kávézó, kápolna, 3D-mozi és egy gyógynövénybolt is várja a kirándulókat, akik le és fel a sóvállalat buszaival közlekedhetnek. Az elvarázsolt mesevilágra emlékeztető sóbánya látogatásán túl érdemes felkeresni a Só-szorost és a Sószakadékot is, ha sóvirágzást és sós víznyelőt szeretnénk látni. Fürdőruha erősen ajánlott!

Csukás-hegység (65 km-re Brassótól)

Fotó: Unsplash

Csukás-hegység


Pletykáló vénasszonyok, Dávid és Góliát, míg a rosszabb lelkiismeretűeket az Ördög ujja ijesztgeti a Csukás-hegység közel 2000 méteres lejtőin. A hatalmas, mesebeli mészkő konglomerátumokat a természet erői csiszolták vadregényes formákba. A sziklatűk, kőgombák és oszlopok ráadásul nem is kies, zord tájon meredeznek, hanem zöld, havasi tájon, fenyők és legelő birkák társaságában. Egyszerűen tökéletes kirándulóhely, túránk során a Csukás-menedékház szolgálhat pihenőállomásként.

Tordai-hasadék (40 km-re Kolozsvártól)

Fotó: 123rf.com

Tordai-hasadék


A legenda szerint Szent László király lovának dobbantásától hasadt ketté a Torockói-hegység, és így jött létre a szurdokvölgyet rejtő Tordai-hasadék. Az 5 km-es, 3 órás túra során függőhidakon kell átkelni és rögzített acélsodronyokba kell kapaszkodni, visszafelé pedig akár a fennsík tetejéről is megcsodálható a népszerű sziklamászó hely.

Retyezát-hegység (60 km-re Vajdahunyadtól)

Fotó: 123rf.com

Retyezát-hegység


Tengerszemek, vízesések és érintetlen vadon várja azokat, akik a Retyezát mellett döntenek. Ide akár teljes nyaralást is érdemes szervezni, viszont nem árt a túrázásban való jártasság. Bázisként jó ötlet lehet a Bukura-tó melletti sátorozóhely.

Légi felvétel a Hargitáról. Van még kérdés, vagy jöhet egy erdélyi hosszú hétvége?

youtu.be

Visit Romania | Beautiful Harghita | Romania drone shots
AMI MÉG ÉRDEKELHET