A teák császárai

Válassz, Drágám! Gyémánt nyakláncot szeretnél, vagy egy jó teát?

Fotó: Shutterstock

A tradicionális kínai tealevél fajták oltalom alatt állnak, így talán még sok generációnak alkalma nyílik, hogy ezeket a csodás teafüveket megkóstolhassák és élvezhessék. Három ritka és értékes teafélét mutatunk, amiket aligha telefonozás közben fogunk felhörpinteni.

Fucsou jázmintea

A Kína délkeleti partjainál található Fucsou egy hegyekkel körülvett torkolati medence, meleg éghajlattal, bőséges csapadékkal és magas nappali hőmérsékleti amplitúdóval, ami tökéletes klíma a jázmin számára. A Minjiang-folyó torkolatának homokpados földje folyamatosan táplálja a jázminfákat. A jázmin egyébként eredetileg a Perzsa-öbölből származik, több mint kétezer évvel ezelőtt Indiából hozták be Kínába, és ott is terjedt el, de a legtöbb és legjobb jázmin ebben a tartományban terem Kínában.

A fucsoui jázmintea termelése az északi Szung-dinasztia idejére nyúlik vissza, azaz több mint 1000 éves múltra tekint vissza.

Később már nem csak finom íze, hanem erős illatai, illatosító hatása miatt is nagyon kedvelt és tisztelt növény maradt. Még annak is pontos leírása van, hogyan és hányszor kell a teát „illatosítani" (összerázni virágokkal) ahhoz, hogy a legjobb aromát érjék el, és hogy a tea a legfinomabb legyen. Ha igazán autentikus forró italt szeretnél, akkor olyan zöld teát válassz, amiben fucsou-i jázmin van!

Fudingi fehér tea

Fotó: Shutterstock

Kínai fehér tea

Fucsien tartomány északkeleti részén, a Kelet-kínai-tenger partjainál található Fuding, ahol a teagyártásnak meglehetősen régre nyúló hagyománya van, hiszen már ezer éve is fehérteával gyógyították például a kanyarót. Egy régi írásban azt találták, hogy a környéken van egy Fehértea-hegy, és ez valószínűleg a Taimu-hegyre utal Fudingban – innen származhat a fehér tea. A fudingi típus a fehér tea egyik különleges fajtája, amit lehet fermentált, préselt, korong formában kapni – ennek erőteljes, muskotályos íze van, de van szálas verzió is, ami ugyanúgy édeskés és telt ízű.

Ez a teafajta híres arról, hogy készítésénél vigyáznak arra, hogy a tealevelekben minél több enzim, antioxidáns, tápanyag maradjon szárítás és fermentálás után is.

2010. januárjában a fudingi fehér tea elnyerte a „China Famous Trademark” kitüntetést és 2011. májusában a fudingi fehér tea hivatalosan is felkerült a nemzeti szellemi kulturális örökség listájára. A fudingi teák drágák, ritkák és különlegesek, de remek ajándék lehet egy teakedvelő számára.

Tanyang Gong Fu Tea

Fotó: Shutterstock

Szintén Fucsian tartomány terméke, csak éppen egy fekete tea. Fucsian északkeleti részén terem ez a tea hegyekkel és tengerrel körülvett, festői tájon Ningde prefektúrában. A tanyangi teafajtát mai napig kézzel szedik, sodorják, és csak 150 éves (ezen a területen előtte csak zöld és oolong teákat termesztettek), az aranyos-fekete finom illatú teafű áztatás után aszús ízű, a sötétebb fajták pedig savanykásabbak. A kínai fekete tea iránti kereslet növekedésével a nemzetközi piacon 1851-től 1875-ig megnőtt a Tanyang Gong Fu tea népszerűsége is. Ennek a teának a fermentálása nagyon hosszadalmas folyamat, 10 lépésből áll: többek között szárításból, csavarásból, erjesztésből és finomításból. Ahogy az előbbi teák, ez is oltalom alatt áll, és ez az egyik legértékesebb tea a világon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET