Távmunkát végzel? Ezek a legjobb és a legrosszabb helyek hozzá Európában

Photo by Grovemade on Unsplash

Világszerte növekszik a távmunkások száma, ezzel párhuzamosan pedig a távmunka iránti igény is megnőtt. Sokan ugyan otthonról dolgoznak, de bőven vannak olyanok is, akik kihasználják a távmunka előnyeit, és egybekötik a munkát az utazással. Mutatjuk a digitális nomádok kedvenc úti céljait.

Már egyre több ország vezet be digitális nomád vízumot, ezért a Brother UK nevű brit tech cég most egy kutatásban járt utána annak, hogy mely úti célok kínálják a legjobb lehetőségeket a távmunkában dolgozóknak.

A ranglista megállapításához több faktort is figyelembe vettek, ilyen például a megélhetési költségek, a WiFi-sebesség, a közbiztonság, és egy átlagos albérlet ára is – mutatta be az eredményeket a Time Out.

A felmérés szerint az első helyen Luxemburg végzett, ami mind a megélhetési index, mind az egészségügy, mind pedig az ott lakók boldogsága kérdéskörben jó eredményt ért el. A távmunkások számára leginkább fontos faktorok figyelembevételével Luxemburg a százból összesen 68 pontot ért el, ami 6 százalékkal jobb teljesítményt mutat a második helyezetthez képest.

A második helyen Csehország keleti felében, Brnotól északkeletre található Alamóc végzett. A város a kiemelkedő helyezést részben a megélhetőségnek köszönhetően nyerte el: egy egyszobás apartman 407 euróba (körülbelül 154 ezer forintba) kerül, a WiFi-szolgáltatás ára pedig átlagosan nagyjából 6800 forintba kerül.

A dobogó alsó fokán a holland Rotterdam, negyedik helyen pedig a dán Aalborg egyetemvárosa végzett, de ott van még a listán a szomszédos Nagyvárad is.

A top10-es lista így néz ki:

  1. Luxemburg, Luxemburg
  2. Alamóc, Csehország
  3. Rotterdam, Hollandia
  4. Aalborg, Dánia
  5. Reykjavík, Izland
  6. Utrecht, Németország
  7. Arhus, Dánia
  8. Eindhoven, Hollandia
  9. Plzen, Csehország
  10. Nagyvárad, Románia

A cég viszont azokat az úti célokat is listázta, ahol nincsenek olyan jó helyzetben a digitális nomádok. A legrosszabb választás ilyen szempontból Athén, ahol az egészségügy, a megélhetés és az általános boldogság is 20 százalékkal kevesebb lett a nyertes Luxemburgnál.

A távmunkások számára legrosszabb lehetőségnek számító úti célok listája:

  1. Athén, Görögország
  2. Thesszaloniki, Görögország
  3. Belgrád, Szerbia
  4. Pátra, Görögország
  5. Limassol, Ciprus
  6. Újvidék (Novi Sad), Szerbia
  7. Lamaca, Ciprus
  8. Szarajevó, Bosznia-Hercegovina
  9. Párizs, Franciaország
  10. Lyon, Franciaország

A kutatást ezen a linken lehet elérni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET