Csokotrip: Európa 6 legédesebb úti célja

A csokoládé nem egyszerűen egy édesség: ha akarjuk, gourmet különlegesség, ha akarjuk, energiaforrás, ha akarjuk, gyógyír szerelmi bánatra. Mutatjuk, hol és mit érdemes kóstolnia annak, aki megszállottan keresi a kontinens legjobbját!

Fotó: Chocolate Village by the River

Még a konkrét napját is tudjuk, mikor áltozott meg az édességkedvelő európaiak élete: 1502. augusztus 15-én, negyedik amerikai misszióján botlott Kolumbusz Kristóf és fia, Ferdinánd az első kakaóbabba. Ezután hódítók egész sora ismerkedett meg a belőle készült itallal, és próbálta megszerettetni az előkelő spanyolokkal az óhazában, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Volt azonban valami ebben a termésben, ami nem hagyta nyugodni a világ kísérletezőbb felét, így több évszázados fejlesztés során a keserű őrleményből mennyei desszert vált. Európa azóta is híres a csokoládéiról, összegyűjtöttünk hát hat ikonikus helyszínt, amelyeket ideje a bakancslistájára tűzni minden kezdő és haladó csokifüggőnek!

1. Csokoládévonat – Montreux, Svájc

Fotó: MOB

A tejtermelésben élen járó ország neve a minőségi csokoládé egyik gyakori jelzője. Svájcban igazán nem kell sokat mennünk, hogy jó csokiba botoljunk, de a Chocolate Train még ezt is leegyszerűsíti. A Montreaux-ből induló vonat gyönyörű, 1915-ben készült kocsikban visz el egy egész napos körútra. Ennek csúcspontja a Cailler gyár meglátogatása, ahol történelemről, gyártásról és profi kóstolásról tanulhatunk. A vonat a járványhelyzetre való tekintettel 2021 tavaszától közlekedik újra.

www.mob.ch

2. Nem keserű pirula – Brüsszel, Belgium

Fotó: Neuhaus

A svájci csoki méltó párja a nem kevésbé híres belga. Belgium erőssége – már ami a csokoládét illeti – a pralinéban rejlik: innen erednek ezek a könnyű, olvadós, töltött bonbonkülönlegességek. Mindjárt Brüsszel főterén, a Grand Place-on találjuk az egyik legrégebbi és legismertebb csokoládéház, a Neuhaus üzletét. A család ősatyja a 19. század végén még gyógyszertárában a pirulákat burkolta csokoládéba betegei örömére, majd 1912-ben unokája fejlesztette ki a világhírűvé vált belga pralinét.

www.neuhauschocolates.com

3. Cité du chocolate – Tain l’hermitage, Franciaország

Fotó: Facebook / City of Chocolate Valrhona

Az igazi connoisseurök már bizonyosan ismerik a Valrhona nevét, hiszen például a világ legprofibb cukrászainak jó része is az ő alapanyagukkal dolgozik. A Lyon közelében elterülő kis faluban, Tain l'Hermitage-ban található élményközpontjukban interaktív eszközökkel igyekeznek a látogatók mind az öt érzékére hatni. Például végigkövethetjük egy töltött bonbon elkészítésének az útját, és egy csokilaborban magunk is a legmodernebb vagy épp legőrültebb édességreceptekkel kísérletezhetünk.

www.citeduchocolat.com

4. A legfinomabb múzeum – Barcelona, Spanyolország

Fotó: Chocolate Village by the River

Ha már a spanyol gyarmatosítóknak köszönhetjük a kakaóbab behozatalát, az a minimum, hogy Spanyolországban találnunk kell egy jó csokoládémúzeumot. A barcelonai Museu de la Xocolatában mindent megtudhatunk a cserje és termése fogyasztásának történetéről, régi uralkodók dekadens szokásairól, és persze arról is, hogyan formálódott ebből mára egy óriási iparág. Szerencsére nem kell kóstoló nélkül kibírni ezt az ínycsiklandó fejtágítást.

www.museudelaxocolata.cat

5. Aki forrón szereti – London, Nagy-Britannia

Fotó: Facebook / Le Café Alain Ducasse

A britek a tea mellett a forró csoki műfajában is kiemelkedően teljesítenek. Ha Londonban járunk, érdemes betérni a sztárszakács, Alain Ducasse kávézójába (Le Café Alain Ducasse) a King's Cross pályaudvar közelében. Két egységet találunk egymás mellett, a Café mellett a Le Chocolat Alain Ducasse is üzemel, ahol magunk is meggyőződhetünk arról, miért is vált olyan híressé Monsieur Ducasse csokoládéja.

www.lechocolat-alainducasse.com

6. Kockacsoki – Budapest, Magyarország

www.youtube.com

Kockacsoki_Erste_engsub

A Gyermekgyógyító Program keretében a MOL által is támogatott KockaCsoki Alapítvány a Dénes család személyes történetével indult: amikor a fiukat autizmussal diagnosztizálták, a szülők a csokoládékészítés szigorú metódusán keresztül igyekeztek neki segíteni, ma pedig már egy egész, autistáknak szóló csokigyártó programot állítottak össze. Dózsa György úti kávézójuk, az autistákat alkalmazó KockaPont csokikóstolóhely mellett egy befogadó közösségi tér is workshopokkal és előadásokkal.

www.kockacsoki.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET